Göteborgs-Posten

Dags att öka stödet till Ukraina

- Daniel Åkerman Svenska Nyhetsbyrå­n

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bjudit Magdalena Andersson att besöka landet. Det ska ha skett under diskussion­er om Ukrainas status som kandidatla­nd till EU, skriver presidente­ns officiella Twitterkon­to (22/6). Zelenskyj tackade även Sverige för vårt stöd, såväl materiellt som politiskt. Statsminis­tern bör självklart tacka ja till inbjudan, då hon är en av få europeiska ledare som ännu inte rest till det krigsdrabb­ade landet.

Ännu bättre vore om ett sådant besök kombinerad­es med utökade svenska insatser för att säkra en ukrainsk seger. För tyvärr är mer internatio­nellt stöd nödvändigt, trots att kriget hittills går till Ukrainas fördel. Den upphaussad­e ryska offensiven i Donbass har efter mer än en månad endast uppnått begränsade framgångar.

Men motståndet har inte skett utan kostnad. I en intervju med den amerikansk­a tidskrifte­n National Defense (15/6) förklarade Ukrainas vice försvarsmi­nister Denys Sharapov att armén har förlorat mellan 30 och 40 procent av sin tunga materiel. Alltså exempelvis stridsvagn­ar, pansarford­on eller artilleri. Ukraina skulle sakna egen produktion­sförmåga att ersätta samtliga förluster även utan ryska angrepp. Ändå täcker leveranser­na från andra länder bara mellan 10 och 15 procent av de ukrainska försvararn­as behov. Något som inte heller hjälps av att många löften fortfarand­e inte infrias, inte minst drar Tyskland ännu ut på sina utlovade försändels­er av tunga vapen.

I detta läge kan och bör Sverige spela en framträdan­de roll, då vår vapenindus­tri har särskild kompetens. Från ett möte med Zelenskyj bör Magdalena Andersson ta med sig en lista över Ukrainas behov som vi i Sverige kan fylla. Ett behov som lyfts fram som särskilt viktigt av Sharapov är modernt långdistan­sartilleri. Regeringen skulle därför kunna öka beställnin­gen av det Boforstill­verkade Archer-systemet för att kunna donera delar av Försvarsma­ktens artilleri. Det skulle förvisso sänka den svenska förmågan, men just nu ligger frontlinje­n för Sveriges försvar i Ukraina.

Så länge ryska styrkor är uppbundna i Ukraina, kan de inte angripa svenskt territoriu­m. Som försvarsbl­oggaren Lars Wilderäng har uppmärksam­mat har dessutom flera ryska förband som potentiell­t skulle kunnat delta i ett anfall mot Sverige slagits ut i striderna i Ukraina. Ukrainska framgångar stärker högst konkret vår säkerhet. Förutom vapen bör vi även kunna bidra med humanitär hjälp, såsom sjukvårdsu­trustning, och ekonomiskt bistånd då den ukrainska ekonomin har minskat kraftigt på grund av kriget. Vi bör göra allt vi kan för att hjälpa ukrainarna att stå emot de ryska angreppen och i längden befria hela sitt land. En blågul seger i Ukraina är lika mycket värd som en blågul seger här.

"Från ett möte med Zelenskyj bör Magdalena Andersson ta med sig en lista över Ukrainas behov som vi i Sverige kan fylla

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden