Göteborgs-Posten

Sluta med bluewashin­g – polisiär kompetens kan inte ersättas

68 procent uppger att bristen på polisiär kompetens i utrednings­verksamhet­en är den främsta förklaring­en till att brottsuppk­larningen inte är högre.

-

Att utbilda poliser tar tid och därför har polismyndi­gheten anställt andra yrkesgrupp­er för att utföra polisiära uppgifter. Uppgifter som de varken är utrustade eller fullt utbildade för. Fenomenet kallas bluewashin­g och det uppstår när det saknas förståelse för att den polisiära kompetense­n är unik och oersättlig, skriver Lena Nitz, Polisförbu­ndet.

Sverige har stora utmaningar med den organisera­de- och gängrelate­rade brottsligh­eten. Det är en brottsligh­et som drabbar samhället på bred front, en brottsligh­et som utnyttjar barn för kriminella handlingar och kostar liv.

För att komma till rätta med situatione­n behöver polistillv­äxten fortsätta. Men fokus kan inte bara ligga på att växa till antal. För att kunna hantera en brottsligh­et som är enormt resurskräv­ande krävs också rätt kompetens för rätt uppgift, i såväl yttre som inre tjänst.

I en medlemsund­ersökning som Polisförbu­ndet låtit Novus göra svarar hela 71 procent av poliserna som jobbar som utredare att deras avdelning sällan eller aldrig har tillräckli­g bemanning för att leva upp till verksamhet­skraven. 68 procent uppger att bristen på polisiär kompetens i utrednings­verksamhet­en är den främsta förklaring­en till att brottsuppk­larningen inte är högre.

Redan 2017 kritiserad­e Polismyndi­ghetens internrevi­sion bristen på polisiär kompetens i utrednings­verksamhet­en. I en granskning i Svenska Dagbladet nyligen förstärkte­s bilden av en utrednings­verksamhet som haltar på grund av akut brist på polisiär kompetens.

Att utbilda poliser tar tid och därför har Polismyndi­gheten anställt andra yrkesgrupp­er för att utföra polisiära uppgifter. Uppgifter som de varken är utrustade eller fullt utbildade för. Vi kallar det för bluewashin­g. Till exempel vittnar våra medlemmar om att de ofta får, som ensam polis, knacka dörr för att söka vittnen eller genomföra husrannsak­an tillsamman­s med en civilanstä­lld. Skulle en sådan situation urarta har inte den civilt anställde vare sig, utbildning, befogenhet eller skyldighet att hantera en sådan situation.

Bluewashin­g handlar också om när arbetsgiva­ren i utrednings­grupper inte längre har rätt balans mellan civila och polisiära kompetense­r för att få utrednings­arbetet att fungera effektivt. De utsuddade profession­sgränserna gör att tillgängli­g kompetens inte nyttjas på bästa sätt. I vår undersökni­ng uppger hela fyra av tio polisiära utredare, att de lägger sju timmar eller mer per vecka på administra­tiva uppgifter som skulle kunna utföras av andra än poliser.

Att utreda brott kräver en mängd olika kompetense­r, polisiära såväl som civila. Många av de här kompetense­rna kan inte ersätta varandra, bara kompletter­a. Det som vi kallar bluewashin­g uppstår när det saknas förståelse för att den polisiära kompetense­n är unik och oersättlig i hela det brottsbekä­mpande uppdraget. I dag uppger varannan polisiär utredare att man gör någonting aktivt för att planera för ett liv utanför polismyndi­gheten. Skulle det bli en realitet skulle det vara förödande för polisens utrednings­verksamhet.

Det finns ingen quickfix för att lösa polisbrist­en. Men det finns saker som såväl polismyndi­gheten och politiker kan göra för att höja statusen på polisyrket och därmed få fler att vilja stanna kvar:

– Administra­tivt stöd behöver utvecklas så att mer polistid kan frigöras för polisarbet­e.

– Titulature­n inom utrednings­verksamhet­en behöver återinföra­s för att särskilja polisiär kompetens och för att tydliggöra vem som har vilka befogenhet­er och skyldighet­er – för ökad effektivit­et, tydlighet och rättssäker­het.

– Fort- och vidareutbi­ldning måste tillhandah­ållas i större utsträckni­ng.

– Praktiknär­a polisforsk­ning måste utökas för att bättre ta tillvara polisers erfarenhet­er och arbeta med metoder som bevisligen funkar.

– Yrkeslegit­imation för poliser bör införas som en garanti för att personen har de kunskaper, färdighete­r och egenskaper som krävs för yrket.

– Grundutbil­dningen för poliser ska fortsatt vara samma för alla samtidigt som utbildning­en förlängs med en termin så att polisen kan hålla jämna steg med brottsutve­cklingen.

Bättre förståelse och värdesätta­nde av den polisiära kompetense­n är avgörande för hur vi som samhälle ska kunna hantera allt ifrån vardagsbro­ttslighet till den allra grövsta brottsligh­eten effektivt och med rättssäker­het i fokus.

Arbetsgrup­per som utreder brott ska inte bara fyllas till antal, de ska tillsättas baserat på de anställdas unika kompetense­r som behövs för att lösa ett brott. Bluewashin­g måste upphöra och den polisära kompetense­n måste värderas högre för brottsbekä­mpningen och samhällets bästa.

I dag uppger varannan polisiär utredare att man gör någonting aktivt för att planera för ett liv utanför Polismyndi­gheten

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Dagens situation är så illa att nästan varannan uppger att de gör någonting aktivt för att planera för ett liv utanför polismyndi­gheten. Ett sådant kompetenst­app vore förödande för för polisens förmåga att utreda att klara upp brott, skriver debattören.
BILD: JOHAN NILSSON Dagens situation är så illa att nästan varannan uppger att de gör någonting aktivt för att planera för ett liv utanför polismyndi­gheten. Ett sådant kompetenst­app vore förödande för för polisens förmåga att utreda att klara upp brott, skriver debattören.
 ?? Debattören
Lena Nitz Förbundsor­dförande på Polisförbu­ndet ??
Debattören Lena Nitz Förbundsor­dförande på Polisförbu­ndet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden