Göteborgs-Posten

Kommunen måste tänka om kring snöröjning­en

-

I vinter blir risken stor för göteborgar­na att halka och bryta benen. Göteborgs stad har till skillnad mot många andra kommuner ålagt fastighets­ägare att stå för renhållnin­g och snöskottni­ng. Genom avtal med Park-och naturförva­ltningen har fastighets­ägare kunnat köpa denna tjänst. Göteborgs stad har nu sagt upp avtalet för samtliga fastighets­ägare i Göteborg. Detta innebär att dessa själva måste ordna nytt avtal med privat entreprenö­r alternativ­t gå ut och skotta på egen hand.

Det första alternativ­et har visat sig nästan omöjligt att ordna, då enskilda fastighets­ägare inte kan få ett avtal med entreprenö­rer att stå för snöröjning, sannolikt eftersom det blir för deras del verksamhet på spridda platser. Det andra alternativ­et är för många också ogenomförb­art då kostnad för anskaffand­e av maskinpark för snöröjning blir orimligt hög för enstaka fastighete­r. Att skotta för hand är inte lätt om man som fastighets­ägare blivit lite till åren.

Risken är nu uppenbar att snöröjning­en på trottoarer och gator blir urusel med stor risk för halkolycko­r med brutna ben som följd samt dålig framkomlig­het framför allt för barnvagnar, äldre och handikappa­de.

BILD: STEFAN BERG

Göteborgs stad borde fortsätta att erbjuda snöröjning­stjänst mot ersättning från fastighets­ägaren som tidigare eftersom man ålagt fastighets­ägaren att sköta detta även utanför dennes tomtgräns. Kostnaden för halkolycko­r torde bli stor i vinter om man inte agerar från staden.

Lars Carlsson fastighets­ägare

 ?? ?? Att fastighets­ägare ska skaffa maskiner för snöröjning är ogenomförb­art, menar Lars Carlsson.
Att fastighets­ägare ska skaffa maskiner för snöröjning är ogenomförb­art, menar Lars Carlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden