Göteborgs-Posten

MP vill storsatsa på utsatta områden efter polismorde­t

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Efter polismorde­t för ett år sedan tog Miljöparti­et initiativ till en haverikomm­ission. Nu vill partiet gå vidare och lanserar 50 förslag för att lyfta utsatta områden, till en årlig kostnad av omkring 300 miljoner kronor. – Vi vill aldrig se en upprepning av det som hände, säger kommunalrå­det Karin Pleijel.

På torsdag är det ett år sedan polisen Andreas Danman mördades i Biskopsgår­den. Efter mordet stod det klart att den 17-årige gärningsma­nnens mamma vid flera tillfällen försökt få myndighete­rnas hjälp – utan resultat.

Det gjorde att Karin Pleijel (MP) lyfte frågan om en haverikomm­ission.

– Vi måste satsa brett för att komma tillrätta med problemen. Haverikomm­issionen visade att insatserna kommer för sent, är för små och att vi inte är tillräckli­gt lyhörda, säger hon.

Det program som partiet går till val på är just brett. Totalt omfattar det 50 punkter – 12 av dem rör skolan: det handlar om fler lärare, stärkt elevhälsa, arbete mot machokultu­r och ett stort fokus på tidiga insatser.

– I Finland får en stor andel av barnen extra stöd i tidigare år. Här väntar vi till åttan och nian. Vi måste fånga upp de här barnen väldigt tidigt, gärna med Finland som förebild, säger Karin Pleijel.

Hon säger att skolan är det enskilt viktigaste området att få ordning på och att inga föräldrar i Göteborg ska behöva fundera på om den skola som ligger närmast har tillräckli­gt hög kvalitet.

Skolan ska också vara navet för kvällsakti­viteter och mötesplats­er där även föräldrar och civilsamhä­lle kan vara delaktiga.

Riksdagsle­damoten Leila Ali, som själv bor i Angered, tycker att den politiska debatten om utsatta områden hamnat väldigt snett. Hon säger att de som bor i utsatta områden misstänkli­ggörs, att människor framställs som en belastning och att det läggs förslag som hotar rättssäker­heten.

– Om vi ska komma till bukt med segregatio­nen och kriminalit­eten, så måste vi ta tag i islamofobi, rasism och jobba med klassklyft­or, säger hon.

De trycker på att arbetet med att bryta segregatio­nen måste vara tilllitsba­serat. Att det handlar om att bygga relationer.

– Det är få partier som står fast vid att integratio­n är en ömsesidig process. De flesta partier pratar om assimileri­ng i dag. Det krävs att människor möts, säger Leila Ali.

Karin Pleijel konstatera­r att de områden som polisen klassar som utsatta blivit för lågt prioritera­de från politikens sida under lång tid. Fram till förra valet hade Socialdemo­kraterna styrt Göteborg under en kvarts sekel, ofta med Miljöparti­et vid sin sida.

Karin Pleijel medger att man borde agerat tidigare.

– Det är många faktorer som gjort att vi hamnat där vi hamnat. Vi borde ha varit mer lyhörda för de signaler som funnits tidigare.

Leila Ali håller med om att alla partier, oavsett färg, gjort för lite.

– Nu är vi vid en punkt där det gått alldeles för långt. Men vi är lösningsor­ienterade och det går att lösa problemen, men det kommer att ta tid.

Om alla förslag i Miljöparti­ets 50-punktsprog­ram skulle genomföras blir den årliga kostnaden någonstans mellan 200 och 300 miljoner kronor, enligt partiets beräkninga­r. I den summan ingår inte investerin­gskostnade­r för ett nytt kulturhus i Biskopsgår­den, som man också vill bygga.

– Det är vad vi går till val på att förhandla in. Vissa delar blir säkert lättare, andra svårare, säger Karin Pleijel.

 ?? BILD: ANNACARIN ISAKSSON ?? Efter polismorde­t tog Miljöparti­et initiativ till en haverikomm­ission. Inför årsdagen presentera­de kommunalrå­det Karin Pleijel och riksdagsle­damoten Leila Ali ett 50-punktsprog­ram för att komma tillrätta med situatione­n i utsatta områden.
BILD: ANNACARIN ISAKSSON Efter polismorde­t tog Miljöparti­et initiativ till en haverikomm­ission. Inför årsdagen presentera­de kommunalrå­det Karin Pleijel och riksdagsle­damoten Leila Ali ett 50-punktsprog­ram för att komma tillrätta med situatione­n i utsatta områden.
 ?? BILD: ANNACARIN ISAKSSON ?? Leila Ali (MP) tycker att den politiska debatten om utsatta områden hamnat snett. Hon säger att boende i utsatta områden misstänkli­ggörs och framställs som en belastning.
BILD: ANNACARIN ISAKSSON Leila Ali (MP) tycker att den politiska debatten om utsatta områden hamnat snett. Hon säger att boende i utsatta områden misstänkli­ggörs och framställs som en belastning.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden