Göteborgs-Posten

Kvinna hittades avsvimmad inne i låda – man döms

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

I en halvtimma gick patrullen runt i lägenheten och letade efter kvinnan. När de väl hittade henne – i en låda under sängen – hade hon förlorat medvetande­t. Nu döms en man för brotten.

När kvinnan vaknade på söndagsmor­gonen i maj förra året började hon städa efter den föregående kvällens besök. Dock var ytterdörre­n låst när hon skulle gå ut med soporna. För att öppna behövde hon nyckeln så hon väckte sin 64-årige sambo.

– Han var ursinnig och svart i ögonen, vittnade hon om och berättade att han misshandla­de henne, bland annat med en elgitarr och träpinne, samtidigt som hon låg i fosterstäl­lning.

Mannen ska också ha skrikit att han skulle döda henne. Grannarna hörde ljud av slag och skriken på hjälp. De trodde att mannen höll på att slå ihjäl sin sambo. En av dem ropade till kvinnan och frågade om hon behövde hjälp.

– Då säger han: ”Om du så mycket som knystar så sticker jag kniven i dig och då ska jag tysta dig för all evighet”, vittnade hon om.

Grannen ropade sedan att polisen var på väg. I sovrummet lyfte mannen på madrassen och pekade på lådan under sängen.

– Han sa: ”Lägg dig där och om du så mycket som knystar så ska jag döda dig”.

Därefter stängdes locket. När polisen kom till Göteborgsa­dressen sa mannen att hans sambo gått och att hon låst in honom i lägenheten. Patrullen bröt sig in i bostaden och sökte igenom den utan att hitta kvinnan, men tyckte att det var märkligt att hennes väska med nycklar i var kvar. Sökandet fortsatte.

Av en slump noterade en av poliserna ett handtag på madrassen. När den lyftes upp låg kvinnan där – livlös.

– Jag skrek. I trettio minuter har vi pratat med mannen och han har ljugit för oss, lett oss på villovägar medan hon legat under i förvarings­utrymmet och kvävts till döds på grund av syrebrist, vittnade en polis och fortsatte:

– Jag fick den äckliga känslan att hon varit levande begravd och inte kunnat ta sig upp.

När kvinnan lyfts ut på golvet vaknade hon till liv.

I en rapport skrev poliserna om vad som hade kunnat hända om de lämnat lägenheten med mannen – och han inte hade berättat var han gömt henne: ”vår uppfattnin­g är att syret tagit slut och att då NN hade kunnat avlida”.

I förhör berättade kvinnan att locket varit för tungt så hon fick inte upp det. Hon hörde att poliserna kom, men att hon då var så kraftlös:

– Jag fick ingen luft. Det blev svart. Jag tänkte: ”Jag ska väl dö här”. Jag orkade inte protestera, jag orkar inte ens ropa på hjälp. Under rättegånge­n uttryckte hon: – Om inte poliserna hittat mig hade jag nog dött.

Mannen har medgett att han kan ha uttalat dödshot samt utdelat visst våld. Dock förnekar han brott då han menar att det varit ett ömsesidigt gräl.

Han påstår också att han inte tvingat ner henne i lådan. Han skyller på att grannarnas ord om att polisen var på väg fick henne att frivilligt gömma sig:

– Hon sprang in under sängen och la sig där. Det var hon själv som ville att jag skulle säga att hon inte var kvar i lägenheten.

Mannen ställdes inför rätta för olaga frihetsber­övande, olaga hot och misshandel.

Tingsrätte­n anser att målsägande­n är trovärdig och menar att hennes uppgifter får stöd av annan bevisning.

Mannen döms nu för de åtalade gärningarn­a.

Straffet blir fängelse i ett år och två månader.

Han ska också betala skadestånd på 30 000 kronor till kvinnan.

Jag fick den äckliga känslan att hon varit levande begravd och inte kunnat ta sig upp Polis

 ?? BILD: POLISEN ?? Mannen döms bland annat för olaga frihetsber­övande för att ha tvingat ner sin sambo i en låda under sängen.
BILD: POLISEN Mannen döms bland annat för olaga frihetsber­övande för att ha tvingat ner sin sambo i en låda under sängen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden