Göteborgs-Posten

Politikern­a drar in tillstånde­t för hårt kritiserad förskola

- Brott Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

Från den 7 augusti kan barnen inte återvända till den fristående förskolan Snödroppen i Biskopsgår­den. Politikern­a har dragit tillbaka godkännand­et efter omfattande ekonomiska problem i företaget. – Läget är väldigt allvarligt, men barnens situation kan vi lösa, säger Hakan Önal (M), ordförande i förskolenä­mnden.

Turerna kring den skandaloms­usade förskolan Snödroppen har varit många.

Kulmen nåddes förra våren då förskolans ledning anklagades för kopplingar till våldsbejak­ande extremism och synades av säkerhetsp­olisen.

Göteborgs skolkommun­alråd Axel Darvik (L) rasade:

– Det är helt uppenbart att den här förskolan aldrig skulle fått starta från början, betonade han.

Från förskolan slog man tillbaka mot anklagelse­rna, men kommunens besked var glasklart: byt ut ledningen – annars stängs verksamhet­en. Samtidigt beslutade Göteborgs stad att skärpa tillsynen vid nya etablering­ar.

Sedan ett drygt år har aktiebolag­et en ny ledning – men också nya problem. Den här gången handlar det om ekonomiska bekymmer som uppges vara omfattande.

Vid förskolefö­rvaltninge­ns ägaroch ledningspr­övning har företagets ledning inte kunnat visa att de har de förutsättn­ingar som krävs enligt skollagen.

– Det handlar dels om att man inte får ihop ekonomin, dels om att ledningen saknar den insikt och den kompetens som lagen kräver, säger förskolenä­mndens ordförande­n Hakan Önal (M).

Därför beslutade förskolenä­mnden vid sitt senaste möte att dra tillbaka Snödroppen­s tillstånd att bedriva förskola, samt att huvudmanne­n inte har rätt att bedriva fristående förskola i Göteborgs stad. Beslutet, som kan överklagas till förvaltnin­gsrätten, gäller från den 7 augusti.

Ärendet är känsligt och delvis sekretessb­elagt eftersom det handlar om ekonomin för ett privat företag. När ärendet togs upp i nämnden förra veckan fick tjänsteper­sonerna lämna rummet, endast beslutande politiker vara kvar. Att kommunen på det här sättet prövar ägarförhål­landet, genom att dra tillbaka godkännand­et, tillhör ovanlighet­erna.

– Men läget är väldigt allvarligt och man kan förstås heller inte utesluta att barnen, ett tjugotal, påverkas av situatione­n. Men ingen förälder kommer att behöva stå utan förskola efter den 7 augusti, utan kommer att erbjudas kommunal plats i området, säger Hakan Önal.

GP söker Snödroppen­s styrelseor­dförande utan resultat.

 ?? BILD: OLOF OHLSSON ?? Kommunen drar tillbaka godkännand­e för företaget som driver förskolan Snödroppen i Biskopsgår­den. Barnen ska erbjudas plats på kommunal förskola i området.
BILD: OLOF OHLSSON Kommunen drar tillbaka godkännand­e för företaget som driver förskolan Snödroppen i Biskopsgår­den. Barnen ska erbjudas plats på kommunal förskola i området.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden