Göteborgs-Posten

Ebba Busch vill ha abortkontr­akt

- Tobias Svensén tobias.svensen@gp.se

Ebba Busch riktar kritik mot Magdalena Anderssons uttalande om abort och förtydliga­r att KD signerat papper för Sveriges abortlagst­iftning. – Åtta partier i Sveriges riksdag står bakom landets abortlagst­iftning, säger Ebba Busch.

I går på eftermidda­gen höll Ebba Busch en pressträff i riksdagens presscente­r om aborter. Detta efter att Högsta domstolen i USA nyligen beslutade att häva den nationella abortgaran­tin i landet. President Joe Biden svarade kort därefter med två förslag för att möjliggöra abort för kvinnor.

KD:s partiledar­e reagerade på statsminis­tern Magdalena Anderssons uttalande på Instagram där hon bland annat skrivit att ”liknande högerkonse­rvativa krafter finns här hemma i Sverige”.

– Men jag köper inte att Magdalena Andersson är orolig för aborträtte­n i Sverige. Jag tror också att

många av Sveriges befolkning litar på vad hon säger.

Ebba Busch tryckte på att KD står bakom landets abortlagst­iftning och riktade sig till Sveriges övriga riksdagspa­rtier med förslag om ett kontrakt som visar stöd för nuvarande abortlagst­iftning.

Kontraktet garanterar kvinnor fri rätt till abort fram till den artonde graviditet­sveckan, därefter finns en villkorad aborträtt där socialstyr­elsens tillstånd krävs. Partierna som skriver under dokumentet står bakom Sveriges abortlagst­iftning och lovar att försvara den – om den skulle komma under attack från krafter inom vårt land eller inom den europeiska unionen, menade KD-ledaren.

– Vi kan kalla det ett abortkontr­akt för Sveriges kvinnor. Här finns det utrymme för åtta partier att skriva under. Jag har själv skrivit på för Kristdemok­raternas del, säger Ebba Busch.

"Här finns det utrymme för åtta partier att skriva under. Jag har själv skrivit på för Kristdemok­raternas del. Ebba Busch (KD)

Partiledar­e

 ?? BILD: ALI LORESTANI ?? KD-ledaren Ebba Busch med det hon kallar för ett abortkontr­akt.
BILD: ALI LORESTANI KD-ledaren Ebba Busch med det hon kallar för ett abortkontr­akt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden