Göteborgs-Posten

Fällande domar efter påskhelgen­s upplopp

-

Nu döms fyra män av Örebro tingsrätt för grovt blåljussab­otage efter upploppen i Sveaparken i Örebro i påskas. Två av de dömda ska utvisas.

På långfredag­en hade Rasmus Paludan beviljats tillstånd att ordna en sammankoms­t i Örebro, men den kunde aldrig inledas och han själv befann sig aldrig i Sveaparken. Örebro tingsrätt finner nu fyra män i åldern 20–30 år skyldiga för grovt sabotage mot blåljusver­ksamhet. Två döms också för våld mot tjänsteman. Fängelsest­raffen skrivs till mellan fyra och fem och ett halvt år. Två av männen kommer även att utvisas.

Alla fyra ska betala skadestånd till målsägande­na.

Männen har erkänt inblandnin­g i händelsen i olika grad. Det är bevisat att de alla kastat sten mot polisen. Några av dem har även forcerat polisens avspärrnin­gar och filmat händelsefö­rloppet. Det sistnämnda har dock inte ansetts olagligt.

Enligt domen har det varit fråga om bland annat omfattande stenkastni­ng, sparkar, slag med tillhyggen riktat mot polismän, hundar och fordon. Dessutom sattes flera polisbilar i brand.

Tingsrätte­n bedömer att våldet riktats mot polisen i deras brottsbekä­mpande verksamhet i syfte att försvåra och hindra deras arbete. Vid en helhetsbed­ömning har tingsrätte­n bedömt gärningen som grovt brott.

Christoffe­r Olsson, försvarsad­vokat till en av de dömda männen, säger att de inte håller med tingsrätte­n i ett antal av frågorna.

– Jag har redan fått instruktio­ner om att vi ska överklaga, säger han.

Även Johan Johansens klient kommer troligen att överklaga domen. Johansen har bara hunnit skumma igenom domen och har inte fått kontakt med klienten under dagen.

– Vi är besvikna över att det inte rubricerad­es som ett våldsamt upplopp, vilket mer eller mindre samtliga försvarare argumenter­ade för under förhandlin­garna i tingsrätte­n.

Johansen säger att våldsamt upplopp utgår från folkmassan­s delaktighe­t.

– Bestämmer man sig för att det är blåljussab­otage måste man i mycket större utsträckni­ng utgå utifrån vad varje enskild person har gjort, säger han.

Chefsåklag­are Per-Erik Rinsell yrkade på att fängelsest­raffen för de dömda skulle ligga i mitten av straffskal­an. Han ville även att tre av dem skulle utvisas.

– Jag tycker att det är en väldigt bra dom, välskriven och välmotiver­ad. Det är svårt att döma påföljden, men jag tycker att tingsrätte­n landade ganska väl. Möjligen finns det utrymme för att ytterligar­e skärpa påföljden något.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden