Göteborgs-Posten

Beslut om bostäder vid småbåtsham­n skjuts upp

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Beslutet om huruvida man ska bygga hundratals bostäder vid Önnereds brygga, i närheten av den populära badplatsen Ganlet, skjuts upp. De borgerliga politikern­a vill inte hantera den känsliga frågan innan valet. – Det är olyckligt att väljarna får leva i ovisshet, säger Thomas Larsson (MP), som vill skrota förslaget.

Förslaget handlar om göra det möjligt att bygga hela 266 nya bostäder, varav merparten är hus, vid Önnereds brygga. Platsen är förutom i dag en småbåtsham­n även kopplad till det populära naturområd­et Ganlet.

Men planerna har bland annat mötts av lokalt motstånd och har resulterat i protestbre­v som skickats in till politikern­a.

Redan nu vill Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna rakt av säga nej till ansökan om att få bygga vid platsen. Men partierna saknar majoritet.

– Delar av det här området är tänkt att bli ett naturskydd­sområde för att man i framtiden ska kunna skydda det, då är det riktigt dumt att man i förväg försöker bebygga platsen bara för att det inte blivit klassat som det ännu, säger Thomas Larsson (MP), andre vice ordförande i fastighets­nämnden.

Enligt Thomas Larsson kan det också vara så att planerna inkräktar på strandskyd­det och det är tveksamt huruvida Länsstyrel­sen i

slutändan skulle godkänna en ny detaljplan över huvud taget.

Förslaget var uppe på fastighets­nämndens möte i går, men där bestämde sig partierna att skjuta upp beslutet. Inte bara ett möte, utan två. Det innebär att frågan som tidigaste kommer att avgöras i slutet av september.

– Vi har fått mycket signaler från närboende och nu får vi lite tid på oss att ha lite dialog med de närboende, säger Mats Ahdrian (KD), ordförande i fastighets­nämnden. Han fortsätter:

– Vi tycker att tomten är bra för småhus i någon form och det är viktigt för oss att få fram fler småhus, sedan lägger vi ingen värdering i det.

Miljöparti­et tror att de borgerliga partierna har velat skjuta på ärendet för att de inte vill behöva hantera det innan ett valet den 11 september.

– Det är olyckligt. Om man fattar beslutet innan valet så kan ju medborgarn­a tydligare se vad man tycker. Nu får väljarna i stället leva i ovisshet i flera månader, säger Thomas Larsson.

Tror du det finns valstrateg­iska skäl bakom, att man inte vill hamna på kant med vissa väljare i området?

– Att det beslutet skjuts upp till den 26 september är ju väldigt specifikt, poängen med det är att man inte vill ha frågan i valrörelse­n. Sedan vet jag inte om de vill göra valfråga av den eller om de vill skjuta upp den. De bordlade ärendet, men gav inte någon motivering.

Fastighets­nämndens ordförande Mats Ahdrian menar att det absolut finns skäl att vänta med frågan med anledning av valet.

– Valet kan till exempelvis påverka inriktning­en på förslaget eftersom vänstersid­an föredrar andra boendeform­er än småhus. Då gör det kanske inget att det är ett val emellan. Det finns både för- och nackdelar, det vara ett känsligt ärende oavsett, säger han.

 ?? ARKIVBILD: BENGT CHRISTIAN ?? Förslaget handlar om att bygga hundratals bostäder närheten av populära badplatsen Ganlet.
ARKIVBILD: BENGT CHRISTIAN Förslaget handlar om att bygga hundratals bostäder närheten av populära badplatsen Ganlet.
 ?? BILD: MIA HÖGLUND ?? Mats Ahdrian (KD), ordförande i fastighets­nämnden.
BILD: MIA HÖGLUND Mats Ahdrian (KD), ordförande i fastighets­nämnden.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden