Göteborgs-Posten

Stora utmaningar och möjlighete­r med elflygplan

- Maja Larsson ekonomi@gp.se

2030 ska alla flygresor inom Sverige vara fossilfria. En lösning som många tittar på är elflyg – men utmaningar­na är stora. – El kommer förmodlige­n inte spela den största rollen i omställnin­gen, åtminstone inte på kort sikt, säger forskaren Hampus Alfredsson.

Hampus Alfredsson är civilingen­jör och forskare på Rise, med elektromob­ilitet som specialomr­åde. Fram tills för bara 3-4 år sedan låg fokus helt på att ta fram och producera biobränsle­n, men sedan dess har elflyg seglat upp som ett komplement.

– För inte så länge sedan var många skeptiska till att köra bilar på el, i dag börjar det bli det nya normala och även de flesta lastbilsti­llverkare satsar på en mer elektrifie­rad framtid. Med detta i bakhuvudet tror jag man ska vara försiktig med att döma ut eldrift även inom flyget. Sen är det absolut den kanske mest utmanande lösningen hittills, men vi bör ge det en god chans, säger Hampus Alfredsson.

Göteborgs-Posten har flera gånger skrivit om försök med elflyg i Sverige. Ett aktuellt exempel är Göteborgsb­aserade Heart Aerospace som just nu utvecklar ett 19-sitsigt passagerar­flygplan som ska klara 40 mil på batteridri­ft. Det ska vara certifiera­t och redo för kommersiel­lt bruk 2026.

– Redan i dag används tvåsitsiga elflygplan i undervisni­ng här i Sverige. Det finns eldrivna flygplan på marknaden, och det finns många aktörer som utvecklar den här typen av farkoster just nu, säger Hampus Alfredsson.

Elflygplan­ens stora utmaning är vikten. Enligt Hampus Alfredsson väger batteriern­a 50 gånger mer än flygbränsl­e för samma mängd energi.

– För att hålla ett plan i luften det kräver att man övervinner flygplanet­s vikt. Ju mer det väger, desto mer kraft behövs för att hålla planet i luften. Det gäller att hitta någon slags “sweet-spot” där flygplanet kan bära passagerar­e en tillräckli­gt lång sträcka utan att bli alltför tungt.

Den svenska flygstrate­gin säger att allt svenskt inrikesfly­g ska vara fossilfrit­t år 2030. 2045 ska allt som lyfter från svenska flygplatse­r vara fossilfrit­t – även utrikesfly­g.

– Det är inte långt kvar till 2030. Jag tror vi behöver ha lösningar som är tillräckli­gt mogna redan nu. El kommer förmodlige­n inte spela den största rollen i omställnin­gen på kort sikt. Bioflygbrä­nslen är en lågt hängande frukt för att driva på omställnin­gen redan i dag. Men de är fortfarand­e dyra eftersom ingen storskalig produktion är på plats.

2050 finns det ett uppsatt mål om att allt internatio­nellt flyg i världen ska ha ett netto noll-utsläpp. Men några långväga internatio­nella flygresor på eldrift tror Hampus Alfredsson inte är aktuellt ens då.

– I Norden har vi ganska bra förutsättn­ingar för elflyg. Resor i Norra Sverige, Norge och förbindels­er mellan Sverige och Finland kan förmodlige­n ske med elflyg. Men som utveckling­en ser ut nu kommer vi inte flyga till Thailand med batteridri­ft.

Ett alternativ till batteridri­vet elflyg är elmotorer som drivs av vätgas via bränslecel­ler. Men inte heller det är någon enkel lösning.

– Exempelvis verkar flytande vätgas vara det mest intressant­a för flyget. Detta kräver säker lagring ombord vid temperatur­er om cirka minus 250 grader celsius. Dessutom är majoritete­n av all vätgas som finns i dag fossil och produceras från exempelvis naturgas. Framåt måste förnybara energikäll­or användas för att producera så kallad grön vätgas, säger Hampus Alfredsson.

Det låter som att det finns väldigt många problem med elflyg, är det inte en bättre lösning att vi flyger mindre?

– Jag tror inte att lösningen är att vi slutar flyga. Flyget fyller en viktig samhällsfu­nktion vad gäller tillgängli­ghet där vi inte har andra alternativ, men också frihet att enkelt utforska världen, träffa andra människor och kulturer, samt inte minst som en viktig del för turistnäri­ngen. Dessutom tänker jag på alla utveckling­sländer där medelklass­en blir större och får chans att flyga. Vi i Sverige ligger långt fram och behöver ta ansvar för att jobba fram lösningar som gör att alla får chans att flyga, utan att behöva gå vägen via fossilbrän­sle. Även om alla i Sverige skulle sluta flyga så påverkar det vårt globala koldioxidu­tsläpp väldigt lite. Men visst, det är bland annat av den här anledninge­n man inte ska välja Göteborg-Stockholm som första linje att testa på, för där har vi redan tåg. Vi ska inte börja flyga elflyg bara för att vi kan, utan samtidigt se till att det gör nytta.

När kommer människor som du eller jag åka elflygplan för första gången?

– Om tio år tror jag att man har börjat testflyga och har kanske en eller ett par korta flyglinjer på batteridri­ft, kanske Bromma till Visby eller någon sträcka i norra Sverige. En sträcka som Stockholm-Göteborg, däremot, tror jag inte att man kommer prioritera.

Varför inte?

– Dels är det precis 40 mil, vilket gör att batteriern­a som de ser ut nu inte räcker om det händer något oväntat och man behöver ha reservener­gi över för att flyga till en alternativ flygplats. Dessutom finns det bra järnväg mellan Stockholm och Göteborg. Jag tror man kommer satsa på elflyg där det inte redan finns andra alternativ.

 ?? ARKIVBILD: STEFAN BENNHAGE ?? Ett elflygplan på Säve flygplats utanför Göteborg.
ARKIVBILD: STEFAN BENNHAGE Ett elflygplan på Säve flygplats utanför Göteborg.
 ?? BILD: NICKLAS ELMRIN ?? Hampus Alfredsson är forskare på Rise.
BILD: NICKLAS ELMRIN Hampus Alfredsson är forskare på Rise.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden