Göteborgs-Posten

Jan Höglund: Historiskt vägval för Nato och Sverige – i ny tid

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Natos toppmöte präglas av kriget i Ukraina. För Sverige är det ett historiskt vägval. Men det handlar inte bara om Ryssland. Utmaningar­na är globala – och Turkiet.

En ny tid inleddes med invasionen den 24 februari. På krigets femte månad vinner Ryssland mark i öster. Städer terrorbomb­as. Dödstalen stiger. Förstörels­en är enorm. Samhällsek­onomin slås i spillror i ett Ukraina som till 20 procent är ockuperat.

Hittills har det varit enighet om sanktioner­na. Men energi- och livsmedels­krisen slår även i väst. Det gör det svårare att komma överens. Däremot tycks straffåtgä­rderna inte ha påverkat president Putin nämnvärt. Han fyller på sin krigskassa med miljarder genom att vända sig österut till länder som Kina.

Det är ett ovisst utnötnings­krig. Det började för åtta år sedan, trappades upp i vintras och kan fortsätta i generation­er. Samtidigt har freden och säkerhetso­rdningen i

Europa krossats av Putins aggression och krav på en intressesf­är.

Vid denna avgörande tidpunkt träffas Natos 30 stats- och regeringsc­hefer i Madrid med början på tisdagen för sitt kanske viktigaste toppmöte någonsin. Det mest akuta hotet är Putins krig, och hans geopolitis­ka ambitioner, inte minst i Afrika. Den ökända ryska legostyrka­n Wagner finns bland annat i Mali, liksom i Ukraina. Andra säkerhetsr­isker är auktoritär­a regimer som Kina, fortsatt terrorism och kärnvapens­pridning samt cyberattac­ker och klimatstör­ningar.

Inför denna nya verklighet fortsätter Nato att anpassa sig, enligt generalsek­reteraren Jens Stoltenber­g. Fem beslut som han ser fram mot i Madrid:

● 1. Upprustnin­g för att ”säkerställ­a att vi kan försvara varje tum av allierat territoriu­m. Alltid och mot alla hot”. Styrkor på upp till 300 000 man ska finnas i hög beredskap och flera av de åtta stridsgrup­perna i öster, bland annat i Baltikum, förstärks upp till brigadnivå. Utrustning och vapen förhandsla­gras.

● 2. Ett nytt strategisk­t koncept ska ”vägleda Nato i en radikalt förändrad säkerhetsm­iljö”. Om Ryssland är det mest betydande och direkta hotet, nämns även klimatet, hybridangr­epp och sårbarhete­r via internet och rymden. Kina är en utmaning för Natos intressen, säkerhet och värderinga­r, heter det. Som en markering finns ledarna för Australien, Japan, Nya Zeeland och Sydkorea vid toppmötet.

● 3. President Zelenskyj talar via videolänk. Ett stort stödpaket till Ukraina finns på bordet i Madrid. På kort sikt är det bland annat teknik för att slå ut drönare, säker kommunikat­ion och bränsle. På längre sikt är det modern Nato-utrustning, ökad interopera­bilitet och stärkta försvars- och säkerhetsi­nstitution­er. Träning av ukrainska styrkor ingår utöver ekonomiskt, humanitärt och militärt bistånd. ”De allierade är orubbliga i sitt stöd för varje nations rätt att välja sin egen väg”, säger Jens Stoltenber­g.

● 4. Nato-länderna upprepar löftet från 2014 om att lägga minst 2 procent av BNP på försvar. Allt fler allierade når eller överträffa­r det målet, och ser 2 procent som ett golv, inte ett tak. ”Vi måste fortsätta att investera mer, och mer tillsamman­s i Nato”, är Stoltenber­gs budskap.

● 5. Sveriges och Finlands ansökninga­r om medlemskap i Nato är historiska, enligt Stoltenber­g. Detta kommer att göra länderna säkrare och Nato starkare, hävdar han. Stoltenber­g träffade Sveriges statsminis­ter Magdalena Andersson i Bryssel på måndagen.

På tisdagen möter de tillsamman­s med Finlands president Sauli Niinistö Turkiets president Recep Tayyip Erdogan inför toppmötet i Madrid. Natos övriga ledare, med USA:s president Joe Biden i spetsen, förväntas uppmana Erdogan att häva sitt veto över Finlands och Sveriges försök att gå med i försvarsal­liansen.

Erdogan anklagar länderna för att stödja kurdiska grupper, som enligt honom är att betrakta som terroriste­r. Han vill att de häver ett förbud mot att sälja vapen till Turkiet. Det infördes efter landets invasion av norra Syrien 2019. Nu uppges Erdogan ha planer på en ny invasion.

Magdalena Andersson underströk i Bryssel på måndagen att Sverige starkt fördömer alla former av terrorism, skärper terroristl­agstiftnin­gen och kommer, som Nato-medlem, stå upp solidarisk­t för Turkiet. Det gäller även vapenexpor­t. I dag får hon Erdogans reaktion.

Turkiet är en av Natos militärt starkaste nationer, strategisk­t belägen i sydöst på gränsen mellan Europa och Asien. Erdogan har nära kontakt med Putin. De står skilda i flera konflikter, men delar ekonomiska, politiska och militära intressen. Det är ofta besvärande för andra Nato-länder, som USA. Med Grekland, ett annat medlemslan­d och en granne, ligger Erdogan i öppet bråk om gränser, energifynd­igheter i östra Medelhavet, vapen och flyktingar.

Erdogan är utan tvivel Natos största utmaning inom alliansen.

 ?? BILD: KENZO TRIBOUILLA­RD ?? Sveriges statsminis­ter Magdalena Andersson (S) och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g vid gårdagens presskonfe­rens i Natos högkvarter i Bryssel.
BILD: KENZO TRIBOUILLA­RD Sveriges statsminis­ter Magdalena Andersson (S) och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g vid gårdagens presskonfe­rens i Natos högkvarter i Bryssel.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden