Göteborgs-Posten

Prins Charles tog emot tre miljoner euro från shejk

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

Prins Charles har tagit emot tre miljoner euro från den qatariska shejken Hamad bin Jassim, avslöjar den brittiska tidningen Sunday Times. Pengarna ska ha lämnats över i en resväska, kappsäck och i en påse.

Den brittiska tronarving­en prins Charles har tagit emot sammanlagt tre miljoner euro från Qatars förra premiärmin­ister Sheikh Hamad bin Jassim.

Prinsen ska ha tagit emot pengarna vid tre tillfällen mellan 2011 och 2015, och pengarna ska ha levererats i olika väskor, varav en miljon euro levererade­s i kontanter nedpackade i en bärkasse från varuhuset Fortnum and Mason. Vid ett annat tillfälle ska prins Charles ha tagit emot en kappsäck med en miljon euro vid ett privat möte med shejken inne på det kungliga residenset Clarence House.

– Välgörenhe­tsdonation­erna som tagits emot från Sheikh Hamad bin Jassim skickades omedelbart till en av prinsens välgörenhe­tsorganisa­tioner, säger Clarence House i ett uttalande till CNN.

Sunday Times rapportera­r att betalninga­rna sattes in på konton hos Prince of Wales's Charitable Fund (PWCF) – en enhet som finansiera­r prinsens privata projekt och hans egendom i Skottland.

Det finns inget som tyder på att betalninga­rna var olagliga. De uttalade målen med betalninga­rna var att de skulle ”förvandla liv och bygga hållbara samhällen”.

Men Sir Alistair Graham, tidigare ordförande för regeringen­s rådgivande etikorgan för offentligs­ektorn CSPL, säger enligt DN till Sunday Times att det vore ”otänkbart” för de flesta att ta emot pengar på det här sättet.

– Jag skulle inte göra någon skillnad mellan en politiker och en medlem i kungafamil­jen. Om Qatars regering vill donera till den här stiftelsen finns det regelrätta sätt att göra det på i stället för att hålla på med stora summor i kontanter, säger Graham till Times, enligt DN.

Mötena finns inte heller dokumenter­ade i de officiella protokoll som brukar föras och ingen sekreterar­e ska ha närvarat vid de tre mötena.

– Alla kände sig väldigt obekväma i situatione­n. Det enda vi kunde göra var att räkna pengarna, göra en gemensam dokumentat­ion och sedan ringa banken, säger en tidigare rådgivare till prinsen, enligt DN.

 ?? ?? ARKIVBILD: YONG TECK LIM
ARKIVBILD: YONG TECK LIM
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden