Göteborgs-Posten

”Det känns snålt att be min partner om pengar till mat”

Stina Hindström, leg. psykolog, svarar på frågor om föräldrask­ap och emotionell­a problem

-

• Hej Stina,

Min kille är nästan alltid hemma hos mig för att min lägenhet ligger närmast hans jobb och det campus där jag pluggar. Det blir kanske fyra eller fem dagar i veckan. Då äter vi mat som jag har handlat, använder tvål och schampo som jag har köpt och så vidare. Det är inga stora summor åt gången, men i längden betalar jag ganska mycket mer än han, trots att han har ett heltidsjob­b och jag är student. Det börjar kännas orättvist, men jag vet inte hur jag ska ta upp det? Det känns så snålt att be honom om pengar för mat.

• Hej du!

Det här behöver vi får ordning på, klart du ska kunna prata med honom om att betala för sin del. Inte ska du med CSN-pengar stå för allt, hur kära ni än är. Det är väl knappt rimligt att han vill ha det så här han heller. Inte om han vill dig väl i alla fall. Kanske har ni inte hunnit vara ihop så länge, din kille och du. Möjligen har ni inte ännu haft anledning att komma överens om världsliga men viktiga saker som pengar. Jag tror att många som läser ditt brev tänker att det kanske är din pojkvän som snålar. Att ni självklart, i alla fall, ska dela på kostnadern­a. Att han antingen utnyttjar dig eller är för självuppta­gen för att ens ta in din situation. Så behöver det inte alls vara. Jag skulle tro att ni hamnat i vanor som det är dags att prata om.

Snålhet handlar om att inte dela med sig av det man kan vara generös med. Så är ju inte fallet för dig. Studenter är bland samhällets fattigare grupper. Jag undrar om det finns mer som oroar dig än att framstå som gniden. Är du rädd att han ska älska dig mindre om du ber honom betala sin del? Tror du att han lämnar dig och du ställer krav? Att han kommer tycka du är trist? Om du har bevis för att det är så behöver du ta dig en rejäl funderare på vad hur sund er relation egentligen är. Om du däremot vet att han bryr sig om dig och vill dig väl, ja då handlar oron om dina egna hjärnspöke­n. Ekon från tidigare erfarenhet­er. Som det som det så ofta gör för oss homo sapiens.

Det här med att uttrycka behov och möjligt kritik är skrämmande för många, troligen de flesta. Vardagen känns lättare när man tycker samma och båda är nöjda. Många låter bli att lyfta små problem för att undvika bråk och missnöje. Klokt ibland och andra gånger rejält problemati­skt.

Jag undrar vad som händer med dig när du tänker på att prata om pengar med din partner. Går det ett som ett larm i kroppen? Börjar du förminska problemet och påminna dig om allt bra i relationen? Puttar du bort tankarna och sysselsätt­er dig med något annat? Självklart måste vi ha överseende med en del sidor och beteenden hos andra. I alla fall om vi vill ha fungerande, nära relationer. Vi har alla mindre trevliga vanor och drag. Som vi kan vara tacksamma över att folk står ut med. Men ditt problem är av praktiskt natur, inte personkemi­sk. Och behöver lösas. Är du ovan vid att stå upp för dina egna behov och gränser?

Jag föreslår i så fall att du förbereder vad du vill ha sagt. Tänk på att vara konkret, så att du är säker på att din kille förstår var du menar. Om du är för otydlig och svävande så får han inte chansen att fatta vad du vill. Börja inte ursäkta dig. Då blir det svårt för honom att veta hur viktigt detta är. Ta snacket så snart som möjligt. Din oro kan annars bli till irritation som växer till ilska. Som kommer ut i ett vulkanlikn­ande utbrott. Många konflikter blir stora bara för att man inte vågat ta de små bråken och tjafsen. Då kan det komma med massa dumma och elaka ord som sedan skymmer sikten för grundfråga­n.

Lycka till, jag tror det att det kommer gå fint!

” Tänk på att vara konkret, så att du är säker på att din kille förstår var du menar.

 ?? BILD: ANDREY POPOV ??
BILD: ANDREY POPOV
 ?? ?? Har du frågor till GP:s relationse­xperter? Mejla din fråga till fraga@gp.se
Har du frågor till GP:s relationse­xperter? Mejla din fråga till fraga@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden