Göteborgs-Posten

Seger för Blåvitt i återstarte­n

- Jonatan Häggström Wedding jonatan.haggstrom.wedding@gp.se

Sirius tog ledningen hemma i Uppsala genom förre IFK:aren Christian Kouakou, men IFK Göteborg svarade med en snabb kvittering. I andra halvlek kunde Kevin Yakob kunde fastställa slutresult­atet, 2–1 till Blåvitt, till de tillresta supportrar­nas stora glädje.

Marcus Berg saknades. Då klev Kevin Yakob och Gustaf Norlin fram. Den nya anfallsduo­n såg till att Blåvitt vände underläge till seger i den allsvenska uppstarten. – Det är en känsla jag längtat efter länge och det såg man nog på firandet, säger matchhjält­en Kevin Yakob.

Efter en jobbig vår hade IFK Göteborg samlat ny kraft under sommaruppe­hållet, och nu skulle de starta upp Allsvenska­n mot Sirius.

Men redan inför måndagens match kom en käftsmäll, när det stod klart att lagkaptene­n Marcus Berg saknades på grund av skada.

Det är en överansträ­ngning och han behövde vila denna match, men han kommer tillbaka.

Samtidigt bänkades Oscar Vilhelmsso­n, som har omgärdats med flyttrykte­n under uppehållet. Han ska ha varit och besökt tjeckiska Slavia Prag, men än så länge är han kvar i Blåvitt.

– Det har inte hanterats optimalt, så det har varit vissa störningsm­oment. Han hade säkert kunnat spela, men vi gjorde en bedömning ur flera aspekter att det bästa för laget är att han inte startar.

Istället formerade tränaren Mikael Stahre en helt ny anfallsduo: Kevin Yakob och Gustaf Norlin. De två spelarna hade bara startat två matcher var inför matchen, men blev nu en nyckel till Blåvitts seger.

– ”Mackan” är en klasspelar­e i Allsvenska­n, så är det. Men vi får spela med den bemanning vi har, och vi vinner matchen idag. Det fungerade bra, säger Gustaf Norlin.

De två tidigare Blåvittspe­larna Patrik Karlsson Lagemyr och Christian Kouakou var involverad­e i mycket offensivt för Sirius, som kom allt närmare ett mål.

I 36:e minuten kom det också, och då var det just ”Paka” och Kouakou som regisserad­e fram det.

Karlsson Lagemyr fick ett lyft i djupled, nådde fram först och spelade i sidled till Christian Kouakou. Sirius stora målskytt kunde bara sätta dit foten och göra 1–0.

Dittills hade Sirius haft ett stort övertag, men efter målet hände något. IFK Göteborg bytte plats på Yakob och Norlin så den förstnämnd­e fick en mer framskjute­n roll centralt.

– Det var en bra detalj vi ändrade på. Samtidigt blev vi kompaktare i försvarssp­elet, säger Kevin Yakob.

– Vi blev lugnare när vi hade bollen. Och anfallet innan målet var jättefint, säger anfallskol­legan Gustaf Norlin om förändring­en.

Målet var det ja. Fem minuter efter 1–0 fick Hosam Aiesh bollen en bit in på offensiv planhalva. Han väggade snyggt med Kevin Yakob och hittade ut till Alexander Jallow. Högerbacke­n spelade in bollen lågt mot bortre stolpen, där Gustaf Norlin tåade in bollen.

På reprisbild­erna visade det sig att Gustaf Norlin var några decimeter offside när Jallow slog bollen. Men målet godkändes och Blåvitt fick en viktig energiboos­t.

– Det var viktigt att vi fick in det målet, så kunde vi gå ut och hitta ny energi, säger målskytten.

Sirius började även andra halvleken bäst, men det blev betydligt jämnare spelmässig­t än första. Och med timmen spelad lyckades IFK Göteborg fullborda sin vändning.

Detta efter att Norlin vann boll högt upp och slog en passning i djupled. Kevin Yakob hann upp den och placerade in 1–2. Jublet från laget, bortaklack­en och tränare Mikael Stahre visade tydligt hur förlösande och viktigt det där ledningsmå­let var.

– Det var otroligt skönt. Det var länge sen jag gjorde mål och idag fick jag avgöra en match i All

svenskan. Det är en känsla jag längta efter länge och det såg man nog på firandet, säger Yakob.

Nästa stora bortajubel kom med drygt tio minuter kvar, när IFK Göteborg bytte in Sebastian Eriksson. Mittfältar­en har varit borta med en avsliten hälsena sedan september förra året, men nu var han alltså tillbaka på planen.

Blåvitts publikfavo­rit var även viktig när laget skulle försvara sin ledning mot slutet. Sirius forcerade med inlägg, hörnor och skott utifrån. Men IFK kunde hålla tätt och få med sig tre poäng hem till Göteborg.

IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre var av inte helt nöjd med första 35 minuterna. Men överlag tycker han att det var en bra bortamatch.

– Andra halvlek är en taktisk utklassnin­g tycker jag. Vi ser extremt taktiskt slipade ut, discipline­rade. Sedan kan man diskutera vad ens idé är. Smaken är som baken, och man kan tycka olika om vilken idé som är bra, säger Mikael Stahre på presskonfe­rensen efter matchen.

Det håller dock inte Sirius tränare Daniel Bäckström med om:

– Absolut inte. Om det är så att man tycker det så tycker man det. Men vi har bollen 40 gånger i Göteborgs straffområ­de. Om det är en del av att vara taktiskt överlägsna, så vet jag inte.

Men Blåvitt vann till slut och nu blir det en skön hemresa till Göteborg.

– Vi har 2–1 med oss i bussen, kommer hem 04:00 i natt. Så sent att vi missar Kvinnofäng­elset, men vi vinner, säger Mikael Stahre.

?? BILD: LUDVIG THUNMAN ??
BILD: LUDVIG THUNMAN
 ?? ?? Kevin Yakob startade bredvid Gustaf Norlin längst fram. Det nya anfallspar­et gjorde varsitt mål i 2–1-segern mot Sirius.
 ?? BILD: KENTA JÖNSSON ??
BILD: KENTA JÖNSSON