Göteborgs-Posten

Två böcker som berättar om SD:s mörka förflutna

- Björn Werner bjorn.werner@gp.se

Sverigedem­okraterna bemöts bäst med kunskap – inte åsikter. Den slutsatsen drar GP:s kulturchef efter att ha läst ”Den avgörande striden” av Gellert Tamas och ”Segra eller dö” av David Baas, två nya böcker som båda behandlar Sverigedem­okraternas mörka förflutna.

Att ignorera Sverigedem­okraternas genomrasis­tiska förflutna har blivit något av en folksport. Partiledar­en Jimmie Åkesson har spelat dum kring det så länge att det snart låter som att han själv tror på det han säger. Nytt för säsongen är att stora delar av borgerligh­eten också börjat tävla i grenen. Kristdemok­raterna, Moderatern­a och Liberalern­a kanske inte rakt ut förnekar att deras nya samarbetsp­artner skulle vara ett parti som tillhört Hitlers släktträd. De pratar bara inte om det så mycket.

De tilltagand­e försöken att ignorera historien för att nå politisk makt leder till stora problem för kritikerna av partiet. De kvarvarand­e antirasist­er och prodemokra­ter som vill göra sin röst hörd gör det mot en allt större grupp som slagit dövörat till mot den indignatio­n som gärna präglar partiets kritiker. För att hårdra det: allt färre bryr sig ett skvatt om någon kulturside­sjeppe säger att Sverigedem­okraterna är dummingar.

När jag samläser två nyutgivna böcker om Sverigedem­okraternas historia: Gellert Tamas “Den avgörande striden” och David Baas “Segra eller dö” inser jag att viruset infekterat också mig. Jag har tröttnat på det snälla gnället. Det går inte att tjata bort nästan halva Sverige från valurnorna. Detta har vad det verkar bara en av författarn­a förstått.

Gellert Tamas, med sin 400 sidor tjocka bok, är ett exempel på det mer misslyckad­e motståndet mot Sverigedem­okraterna. Hans ambition är att skildra hur Sverigedem­okraterna inte alls är ett vanligt parti utan stammar ur rasistiska rötter, såväl som hur vår samtid normaliser­ats inför detta faktum.

En ansats i det närmaste identisk med David Baas i ”Segra eller dö”, alltså. Men böckerna är också mycket olika. Medan Baas står stadigt i sitt journalist­iska uppdrag tappar Tamas ofta greppet om den i sin (i och för sig) rimliga ilska över sitt studieobje­kt.

Det gör att det är lätt att avfärda Tamas som tendentiös. Visst, han har djupdykt i SD-kurirer och gamla partiprogr­am och kan peka på både rasism och likheter med hur dagens partiledni­ng formulerar sig. Ja, han ger en gedigen historik över partiets ursprung. Och absolut – han påminner oss också om hur övriga partier och näringsliv­et gradvis börjat acceptera partiet.

Det kanske borde vara chockerand­e nyheter, men så känns det inte. Dels för att det i grunden inte är några nyheter, men kanske främst för att Tamas lägger så mycket tonvikt på att fördöma i stället för att förstå. Ilskan vibrerar genom sidorna när Tamas lyfter fram exempel på partiets uppenbara högerextre­ma lutning.

Resultatet blir inte så mycket en ögonöppnar­e som en sorts SD-kritikens greatest hits. Trots de många sidorna och ett ärligt försök når Tamas inte riktigt till några nya höjder. Den kronologis­kt lite röriga boken känns ofta som en repris av kritiska essäer om svensk högerextre­mism man redan läst. Inte helt omöjligt – delar av boken är, det

erkänner Tamas själv, plockad från tidigare publicerin­gar.

Det duger i krig, men främst för de redan frälsta. ”Den avgörande striden” är så tydligt polemisk mot partiet att det är svårt att se att den ska omvända en enda person. En tjock lunta för den kategori läsare som vill konstatera att det verkligen är för jävligt allt samman.

Tur då att ”Segra eller dö” fyller på med ny, konkret kunskap och ett modernare tilltal. David Baas lyckas – med sitt mycket torrare anslag – nämligen betydligt bättre. Målet är som sagt snarlikt: att visa för läsarna att SD inte är ett parti som alla andra. Men Expressen-journalist­en har lagt åtskilliga år av sitt arbetsliv på att avslöja Sverigedem­okratiska partimedle­mmars orimligt smutsiga byk. Det har gett honom en unik inblick i rörelsen.

Med kunskap som vapen skriver han den vitbok som Sverigedem­okraterna av naturliga skäl aldrig kommer våga publicera – även om den är sann. I “Segra eller dö” använder han sin expertis och journalist­iska yrkeskunsk­ap för att på ett kortfattat, pedagogisk­t vis visa exakt hur symbiotisk­t sammankopp­lad Sverigedem­okraternas historia är med den svenska fasciströr­elsen.

Med läckta mejldokume­nt från konversati­oner högt upp i partiledni­ngen visar han hur rasideolog­in fortfarand­e frodas hela vägen in i partiets mitt. Med en lätt pensel skildrar han också den mer radikala extremhöge­rmiljön – såväl som redogör för dess kopplingar till SD och den gemensamma ideologin de delar – och var den kommer från.

Mycket är för mig helt nya uppgifter. Framförall­t har jag aldrig sett dem presentera­s så här sammanhäng­ande, kunnigt och kyligt.

Läsaren förstår utan pekpinnar ändå med all önskvärd tydlighet att vi har att göra med ett parti som vet precis vad det håller på med. Som följer en plan att maskera rasismen i en mer ofarlig kulturnati­onalism som ritades upp redan när organisati­onen Bevara Sverige Svenskt grundades under tidigt 1980-tal. En plan som fortfarand­e fungerar chockerand­e bra.

I det opinionslä­ge vi nu befinner oss i nu fungerar detta sätt betydligt bättre än ilska. Baas bok är nästan helt utan moralism, jag tycker mig till och med märka att han utvecklat en sorts sympati för de han bevakar. Det finns något rörande över skildringe­n av partiets hårda kärna av övertygade idealister som mot alla odds kämpar för att göra om Sverige till en helsvensk hembygdsgå­rd.

Även Sverigedem­okrater kan därför läsa den med behållning – men inte utan att också behöva acceptera insikten att de röstar på ett superrasis­tiskt parti. Samma sak gäller också partiets nya samarbetsp­artner och deras väljare. Tamas bok är lättare att ducka som en partsinlag­a. Jag har svårt att se att det är lika lätt att smälta också Baas.

Risken finns förstås. I så fall är den riktigt stora frågan – som ingen av böckerna ens försöker besvara – om allt fler väljare med öppna ögon omfamnar rasismen – vad ska vi göra då?

"I det opinionslä­ge vi nu befinner oss i nu fungerar kunskap betydligt bättre än åsikter

 ?? ?? Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson vårtalar på partiets valkickoff i Stockholms­mässan i maj.
Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson vårtalar på partiets valkickoff i Stockholms­mässan i maj.
 ?? ?? Sakprosa David Baas Segra eller dö
Mondial
Sakprosa David Baas Segra eller dö Mondial
 ?? ?? Sakprosa
Gellert Tamas Den avgörande striden
Polaris
Sakprosa Gellert Tamas Den avgörande striden Polaris
 ?? ARKIVBILD: FREDRIK PERSSON ??
ARKIVBILD: FREDRIK PERSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden