Göteborgs-Posten

Robert Laul svarar på fem vassa frågor inför genrepet

- Robert Laul robert.laul@gp.se

EM-genrep mot Brasilien inför rekordpubl­ik på Friends. Vilka besked behöver Sverige ge i kväll och varför? Vem får absolut inte bli skadad? Och är det dags för Peter Gerhardsso­n att gå i pension? GP:s Robert Laul har följt varje steg landslaget tagit under förlägret inför EM i England – här svarar han på fem spetsiga frågeställ­ningar.

1. Det är sista matchen innan EM-premiären – vilka svar behövs från det svenska laget?

En väldigt intressant fråga! Något som bör nämnas direkt är att det förväntade, nya publikreko­rdet på runt 35 000 åskådare inte bara blir ett kvitto på ett extremt intresse – det är också relevant ur ett sportsligt perspektiv. Även EM-matcherna i England väntas bli välbesökta, till finalen på Wembley i London är 90 000 biljetter sålda, och Sverige skulle må gott av en match där de presterar med mycket folk på läktaren. Att möta Pia Sundhages Brasilien på Friends inför snudd på fulla läktare är med andra ord perfekt

I övrigt är det viktigt att se hur Sveriges mittförsva­r agerar ihop. Om det blir Amanda Ilestedt och Magdalena Eriksson – löser de uppgiften med övertygels­e? Om det blir Ilestedt, Linda Sembrant och Eriksson – hur fungerar de tillsamman­s i en trebacksli­nje?

Offensivt vill jag se att relationer­na mellan Fridolina Rolfö och Stina Blacksteni­us, samt med Kosovare Asllani, finns där. Det behöver inte vara perfekt, men det behöver lova gott. Asllani har briljerat med öppnande passningar under träningarn­a i Båstad. Jag hoppas hon kan börja sätta Rolfö och Blacksteni­us i avslutsläg­en redan mot brassarna. Det kommer att krävas i England.

2. Vem behöver visa upp sig i genrepet för att öka chanserna till speltid i EM?

Det är en rasande spännande kamp mellan Sofia Jakobsson och Johanna Rytting Kaneryd om platsen till höger i anfallet. Utifrån träningarn­a skulle jag säga att det är fördel Jakobsson som parades ihop med Rolfö och Blacksteni­us oftare i Båstad. Men jag tycker nog att Rytting Kaneryds egenskaper behövs bättre. Dels hennes dribblinga­r och ”en-mot-en”-spel, men också att hon blivit allt vassare i avslutsfas­en. Gissningsv­is får båda spelminute­r mot Brasilien, och de minuterna kan bli helt avgörande inför EM-premiären mot Nederlände­rna 9 juli.

Nästa duell utspelas på vänsterbac­ksplatsen mellan Jonna Andersson och Amanda Nildén. Den är inte lika jämn, Andersson lär starta i EM med 99 procents säkerhet. Men Nildén behöver ges erfarenhet för att vara ett tryggt alternativ om Andersson skadas/blir avstängd i under EM. Därför kan Juventusyt­terbacken mycket väl få starta mot Brasilien, även om Jonna Andersson sedan startar mot Nederlände­rna.

3. Det är alltid viktigt att i genrep hålla alla skadefria, men för svensk del, vem får absolut inte bli skadad mot Brasilien?

Stina Blacksteni­us är oumbärlig. Hon har redan flaggat för att hon inte har 90 minuter i sig mot Brasilien. Främst beroende på att hon inte spelat match sedan början av maj. Det är bra att hon lyssnar på kroppen för Stina Blacksteni­us får absolut inte bli skadad, just för att alternativ­en i truppen till henne är få. Det finns ingen annan så renodlad och vass ”nummer nio” som Blacksteni­us.

Arsenalanf­allaren blir extremt betydelsef­ull om Sverige ska gå hela vägen i det här mästerskap­et. Inte bara som målskytt med fötter och huvud i de tajta, avgörande matcherna, utan också för att dra isär laget med djupledslö­pningar och som referenspu­nkt vid det längre spelet. Utan Stina inget EMguld, så enkelt är det.

4. Caroline Seger har varit småskadad – hur viktig är hon för svensk framgång i EM?

Seger fick ett köttsår på foten under lördagsträ­ningen efter en duell med Elin Rubensson (om jag inte såg fel). Tack och lov gav lagkaptene­n positiva besked på presskonfe­rensen igår. För övrigt en presskonfe­rens jag själv missade på grund av ett totalt tåghaveri på vägen upp till Stockholm. Nog för att man ska värna miljön, men att sitta fast i en stekhet tågvagn en hel arbetsdags plus övertid gör att flyget lockar vid nästa resa.

I alla fall, låt mig utveckla kring Caroline Seger. Det är möjligt – rentav troligt – att Fridolina Rolfö är en mer komplett fotbollssp­elare än Seger. Rolfös bollbehand­ling, tillslag och tajming är på en egen nivå. Men ingen enskild spelare är viktigare för det här laget än Seger. Hon är den sammanhåll­ande länken, på och utanför planen. Lika smart i det defensiva positionss­pelet som på att hitta de öppnande passningar­na framåt mellan motståndar­ens lagdelar.

”Leta inte efter den avgörande passningen, slå den när möjlighete­n kommer”, upprepar assisteran­de förbundska­pten Magnus Wikman som ett mantra under träningarn­a.

Ingen lyckas oftare än Caroline Seger att alltid få fram den svåra passningen. Hon är makalös där. Tillsamman­s med Filippa Angeldal har Sverige ett innermittf­ält jag inte skulle byta mot något annat i världen. Där bakom står både Hanna Bennison och Elin Rubensson redo. Här har Sverige både spets och bred, talang och erfarenhet, i mängder.

5. Förbundska­pten Peter Gerhardsso­n har kontrakt över VM nästa sommar – borde det förlängas?

Jag blir inte förvånad om Svenska Fotbollför­bundet tvekar. Efter VM i Australien/Nya Zeeland 2023 har Peter varit förbundska­pten i sex år. Hittills har han tagit brons i VM 2019, silver OS 2021 och förmodlige­n snart ytterligar­e en medalj från EM i England.

Men oavsett det, och oavsett hur det går i England, är det rimligt att SvFF börjar titta på Gerhardsso­ns efterträda­re till hösten -23. Peter fyller 64 år då. Visserlige­n ska pensionsål­dern höjas till 66, men det är tveksamt om han är rätt man att förlänga med i det läget. Först dubbla guld, sedan pension? Varför inte.

Fotbollsmä­ssigt har jag inte mycket att klaga på när det kommer till Peter Gerhardsso­ns regim, men som kommunikat­ör för framtidens fotbollsla­ndslag kan det behövas ett omtag. Gerhardsso­n pratar gärna musik, konserter och festivaler, men att få något matnyttigt ur honom rent fotbollsmä­ssigt är en kamp. Dessutom gjorde han bara ett medieframt­rädande under förlägret i Båstad. Lite snålt.

 ?? BILD: LUDVIG THUNMAN ?? Fotbollsmä­ssigt har Robert Laul inte mycket att klaga på när det kommer till Peter Gerhardsso­ns regim.
BILD: LUDVIG THUNMAN Fotbollsmä­ssigt har Robert Laul inte mycket att klaga på när det kommer till Peter Gerhardsso­ns regim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden