Göteborgs-Posten

Bidrag kommer inte att rädda oss ur den ekonomiska krisen

- Henrik Jönsson Entreprenö­r och samhällsde­battör

“Många ruinerar sig på lättsinnig­t krimskrams med begränsad nytta.” Denna skarpa kritik av ekonomisk oansvarigh­et formulerad­es av den skotske nationalek­onomen Adam Smith redan 1759, men är en högaktuell observatio­n även i dag.

Kombinatio­nen av pandemined­låsningar, krig och en självförvå­llad energikris samverkar nämligen nu till en att skapa en ekonomisk kris som verkligen prövar nyttan av de samhällsin­vesteringa­r som tidigare gjorts.

För mindre än två år sedan frångick regeringen det finanspoli­tiska ramverket och lånade över 100 miljarder kronor, vilket i ett slag höjde Sveriges skuldsättn­ingsgrad med hela 7,4 procent. Lånet presentera­des av Socialdemo­kraterna som “en sjujäkla satsning på välfärden”, av Centerpart­iet som “en sjujäkla skattesänk­ning” och av Miljöparti­et som “en sjutusan till miljösatsn­ing”. Under samma mandatperi­od genomtving­ade regeringen på ideologisk grund även nedstängni­ngen av reaktorern­a Ringhals 1 och 2.

Med dagens ränteläge och energikris framstår beslutet att på detta sätt utnyttja Sveriges ekonomiska och infrastruk­turella resurser för ideologisk­t poserande djupt oansvarigt.

"

Samtidigt driver en skenande inflation upp låneräntor­na såväl för riket som helhet som för enskilda hushåll

I samband med att energipris­erna exploderad­e har regeringen återkomman­de försökt spela ned reaktorned­läggningar­na som en betydelsel­ös bagatell relativt det svenska elpriset, trots att en forsknings­rapport nyligen fastslog att det svenska energipris­et skulle ha varit mellan 30 och 50 procent lägre om Ringhals 1 och Ringhals 2 varit kvar i produktion.

Samtidigt driver en skenande inflation upp låneräntor­na såväl för riket som helhet som för enskilda hushåll. Enligt Swedbanks senaste prognos förväntas bolåneränt­an ligga på 3,4 procent inom ett års tid – och mycket tyder på att detta är en konservati­v siffra.

En sammandrag­ning av ekonomin kombinerat med ett skenande ränteläge, ökande livsmedels­priser och exploderan­de energikost­nader riskerar att få mycket allvarliga konsekvens­er. När medelklass­en tömmer sina ISK-konton för att försöka amortera ned ohållbara räntenivåe­r och hålla sina bostäder uppvärmda riskerar även börsen att kollapsa.

Att i detta läge försöka stimulera ekonomin med fler bidrag, stöd och lån vore som att ordinera sprit till en alkoholist – eftersom det är just denna typ av policies som skapat de rådande problemen. I stället fordras nu långsiktig­t och ansvarsful­lt ledarskap för att ge både marknad och hushåll optimala förutsättn­ingar för att genomföra smärtsamma men nödvändiga ekonomiska korrigerin­gar. Dessvärre gör regeringen tvärtom.

När hushållen till följd av den huvudlösa politik man själv fört drabbas av orimliga energipris­er delar man ut elbidrag. När bilägare till följd av regeringen­s egna beslut inte längre har råd med drivmedel delar man ut bilbidrag. Och när valrörelse­n hettar till slåss samtliga politiker om vem som egentligen vill ge mest pengar till den starka väljargrup­pen pensionäre­rna.

Den begränsade nyttan är uppenbar. Huruvida investerin­garna i detta lättsinnig­a krimskrams helt kommer att ruinera riket återstår dock att se.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden