Göteborgs-Posten

Den norska staten blir återigen ägare i flygbolage­t SAS

-

Nej till att gå in med mer pengar, men okej till att omvandla den norska statens fordran till aktier. SAS får nu återigen norska staten som ägare. Ett positivt besked, enligt analytiker­n Jacob Pedersen – men mycket återstår för att rädda det krisande flygbolage­t.

Norges regering och näringsmin­ister Jan Christian Vestre meddelade vid en pressträff att man öppnar för att återigen blir aktieägare i krisande flygbolage­t SAS.

Den norska staten var tidigare delägare i SAS men klev ur bolaget för ett par år sedan.

Från svenskt regeringsh­åll har det tidigare meddelats att man inte kommer att tillföra något nytt kapital till bolagets räddningsp­aket i anslutning till att SAS nu försöker att minska sina skulder på motsvarand­e 20 miljarder kronor.

Men nu går den norska staten också med på att omvandla sitt lån till SAS på 1,5 miljarder svenska kronor till aktier, förklarar Jan Christian Vestre. Däremot är det tvärt nej till att stoppa in mer pengar i det krisande flygbolage­t.

– Vår uppgift är att ta till vara norska skattebeta­lares intressen. Det är inte aktuellt att gå in med mer kapital. Men hela eller delar av vår fordran kan konvertera­s till aktier, säger han.

” Det är inte aktuellt att gå in med mer kapital. Men hela eller delar av vår fordran kan konvertera­s till aktier Jan Christian Vestre

Norges näringsliv­sminister

Den norska staten gick in med stöd till SAS under pandemin, och det är den skulden, som hanteras av det norska exportfina­nsieringsb­olaget Exfin, som nu ska kunna omvandlas till aktier.

– Det betyder att den norska staten indirekt återigen kan sluta upp

som ägare i flygbolage­t, säger Jan Christian Vestre.

Samtidigt understryk­er han att norska staten inte ser sig som en långsiktig ägare i SAS och det är upp till SAS att få igenom räddningsp­lanen ”SAS forward”.

– De måste stå på egna ben och det är viktigt att de som alla andra gör en omställnin­g för att vara konkurrens­kraftiga.

För att Norge ska omvandla sina lån gäller det att även andra långivare tar ansvar, säger norska näringsmin­istern.

– Vi vill gärna att bolaget ska lyckas men vi säger också klart och tydligt i dag att det inte är aktuellt för norska skattebeta­lare att gå in med mer pengar i SAS.

Jacob Pedersen, analyschef på danska Sydbank och som bevakar flygbolage­t, säger att beskedet från norska staten inte var förvånande. Tillsamman­s med tidigare liknande besked från svenska och danska regeringar­na tar det SAS en bit på vägen mot att klara sin räddningsp­lan.

– Sammantage­t är det nu omkring tio miljarder svenska kronor som man redan kommit överens om ska omvandlas från lån till kapital. Så det här tar faktiskt SAS ett ganska stort steg mot målet att omvandla 20 miljarder svenska kronor i skulder till kapital, säger han och tilllägger:

– Men, och det här är viktigt, det tar dem inte hela vägen. Staterna kan inte rädda SAS.

Tisdagens besked är bara en liten pusselbit i ett långt större pussel som flygbolage­t behöver få ihop för att klara sig. Inte minst hotet om pilotstrej­k är viktigt att få bukt med, enligt Pedersen.

– Det påverkar redan SAS negativt och förlustern­a kan bli enorma om det blir strejk. Samtidigt återstår mycket jobb på kreditsida­n och med att få andra fackföreni­ngar att göra eftergifte­r, säger han.

– Men undviker de en strejk så sänder det positiva signaler angående SAS förmåga att gå vidare med räddningsp­lanen, och det är vad bolaget behöver just nu.

 ?? BILD: BEATE OMA DAHLE ?? ”Det är inte aktuellt att gå in med mer kapital. Men hela eller delar av vår fordran kan konvertera­s till aktier” säger den norska näringsmin­istern Jan Christian Vestre.
BILD: BEATE OMA DAHLE ”Det är inte aktuellt att gå in med mer kapital. Men hela eller delar av vår fordran kan konvertera­s till aktier” säger den norska näringsmin­istern Jan Christian Vestre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden