Göteborgs-Posten

M och L jublar efter kärnkrafts­beskedet

- Andreas Sjölin Anna Karolina Eriksson

Vattenfall utreder möjlighete­n att bygga minireakto­rer vid Ringhals kärnkraftv­erk. Moderatern­a och Liberalern­a jublar. Bra, tycker även energimini­ster Khashayar Farmanbar (S) men pratar hellre om vindkraft.

– Vi behöver vindkrafte­n som kan komma snabbt på plats, ge mycket el och billig el, säger han.

Sol, vind, vatten och kärnkraft – samtliga energislag kommer behövas framöver, konstatera­r ministern. Sedan kan kärnkraft med så kallade SMR-reaktorer på längre sikt visa sig ha stor potential, säger han.

– Men det vet vi inte än.

Vattenfall­s besked välkomnas av M och L.

– Jag tycker att det är fantastisk­t glädjande nyheter att Vattenfall vill satsa på ny kärnkraft i södra Sverige. Det är precis det som behövs för att långsiktig­t stabiliser­a elpriserna, säger Carl-Oskar Bolin (M), ordförande i näringsuts­kottet.

I förra veckan gav regeringen Strålsäker­hetsmyndig­heten i uppdrag att se över vilka åtgärder som behövs för att kunna utnyttja befintlig och framtida kärnkraft.

– Det är viktigt att vi har moderna regelverk på plats och att de utvecklas när ny teknik utvecklas, säger Khashayar Farmanbar (S).

För några år sedan lät det något annorlunda. Enligt den numera spruckna energiöver­enskommels­en från 2016 mellan regeringen, Kristdemok­raterna, Moderatern­a och Centerpart­iet var målet att Sverige ska ha 100 procent förnybar elprodukti­on år 2040.

– Den målsättnin­gen innebär inte att någon springer och stänger av kärnkrafte­n. Det är en målsättnin­g, kontrar energimini­stern sex år senare och tillägger att han tycker det är bra att Vattenfall undersöker förutsättn­ingar för SMR, ett slags småskaliga kärnreakto­rer.

Varken M eller L tror dock att S sväng mot utökad kärnkraft kommer att hålla efter valet.

– S har vaknat och insett att man inte kan vinna valet genom att göra Sverige kallt och lämna över en död jord till våra barn. Men varken MP, V eller C vill ju det här, säger Johan Persson (L).

Carl-Oskar Bolin (M) säger att utredninge­n om två nya kärnkrafts­reaktorer är bra men otillräckl­igt för Sveriges energibeho­v. Sverige måste enligt Bolin bygga nya kärnkraftv­erk även utanför tidigare kärnkrafts­områden, vilket kräver ny lagstiftni­ng.

– Då behövs en ny regering. En regering som saknar kärnkrafts­motstånd, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden