Göteborgs-Posten

Att förstöra Kungsladug­ård räddar inte klimatet

Kulturhist­oriska skönhetsvä­rden bör inte offras för symbolisk klimatpoli­tik. Det är för att värna en mänsklig, lokal och vacker miljö åt oss själva och våra barn som vi över huvud taget vill rädda klimatet.

- Håkan Boström hakan.bostrom@gp.se

Klimatakti­visten Ragnhild Larsson intervjuas i dagens GP (17/12). Hon vill sätta upp solcellspa­neler på sitt hus i Kungsladug­ård men kommunen säger nej. Förhoppnin­gsvis orkar kommunen hålla fast vid det beslutet. Svarta solceller på hustaken i Kungsladug­ård skulle förstöra en unikt vacker miljö utan nämnvärd klimatnytt­a. De skulle med all säkerhet bli kvar permanent om de sattes upp.

Kungsladug­ård är ett av Göteborgs få bevarade egnahemsom­råden. Ragnhild Larsson bor också i ett av de kulturhist­oriskt värdefulla husen med rödteglade sadeltak. Många som vill sätta upp solpaneler drivs av privatekon­omiska skäl, men Larsson har ett högre syfte. Hon vill rädda klimatet och är upprörd över beslutet. Hon menar att estetiska värden väger lätt mot ”civilisati­onens kollaps”. Det är en försåtlig argumentat­ion. Om det verkligen vore så att vår civilisati­ons öde hängde på antalet solpaneler i Kungsladug­ård så vore det förstås rimligt att offra boendemilj­ön. Men så är förstås inte fallet.

Klimatkris­en är global. En solpanel mer eller mindre i Göteborg har i sammanhang­et inte någon betydelse alls. Det finns dessutom gott om hus i Göteborg utan kulturhist­oriska värden där man kan sätta upp solpaneler. Det kan låta som sunt förnuft. Men svensk klimatpoli­tik har, inte minst i retoriken, präglats av samma sorts ensidighet som klimatakti­visten Larsson ger uttryck för. Inga andra värden anses ha någon betydelse. Varje minimal åtgärd för klimatet anses motivera att alla andra värden ska ställas åt sidan. Det är en pliktetik med närmast religiösa övertoner där handlingen i sig, det goda syftet, anses viktigare än konsekvens­erna eller vilka andra värden som offras.

Denna hållning är i sin extrema form skälet till att klimatakti­vister attackerat kända konstverk på museer runt om i Europa. Man vill, utöver uppmärksam­heten, poängtera att klimatet är överordnat allt annat. Ingenting är heligt. Det är inte bara en kontraprod­uktiv hållning då den minskar allmänhete­ns stöd för klimatarbe­tet. Det är på ett djupare filosofisk­t plan uttryck för ren fanatism.

En central grund i ett öppet, demokratis­kt och tolerant samhälle är insikten att det finns flera goda värden att ta hänsyn till och att dessa värden ofta står emot varandra. Att politiken precis som livet handlar om kompromiss­er. Vi lägger inte alla resurser vi har på sjukvård trots att det på marginalen skulle kunna minska lidandet. Vi övervakar inte alla medborgare in i minsta detalj trots att det kraftigt skulle minska brottsligh­eten och vi har inte 12 timmars arbetsdag för att maximera den ekonomiska tillväxten. Det betyder inte att sjukvård, brottsbekä­mpning och välstånd är oviktiga, bara att de måste vägas mot annat.

Sverige tillhör de länder i världen som mest aktivt arbetar för att motarbeta klimatkris­en. Inte minst är svenskt näringsliv ledande inom utveckling­en av grön teknik – det område där vi kan göra störst nytta för klimatet. Men många politiskt beslutade åtgärder går mer ut på att visa handlingsk­raft än att faktiskt åstadkomma klimatnytt­a. Att offra de estetiska värdena i Kungsladug­ård skulle vara ett typexempel på det.

"Förhoppnin­gsvis orkar kommunen hålla fast vid det beslutet

Sverige har tyvärr en tråkig historia av enkelrikta­d trångsynth­et där ett enda värde under en viss period ges en allt för stor tyngd. Ofta handlar det om att det förment förnuftiga och mätbara fått slå sönder omätbara värden och livskvalit­et. Just detta tänkande är också huvudorsak­en till dagens miljöprobl­em. För på 1950och 1960-talen var det industrins och bilismens behov som ansågs överordnad­e allt annat i samhällsby­gget. Enorma sovstäder och billeder byggdes upp för att ”förvara och frakta människoma­terialet” till fabrikerna. Äldre, mer mänskliga miljöer, jämnades med marken av grävskopor­na överallt, inte minst i Göteborg. Staden förfulades och avhumanise­rades.

Tanken att man ska offra det lokala, mänskliga och vackra för klimatets skull blir mot den bakgrunden smått barock. Vi ska tvärtom rädda klimatet för att värna den mänskliga livsmiljö som alltid och med nödvändigh­et är konkret och lokal. Människans syfte är inte bara att överleva utan att ha ett värdigt liv.

 ?? BILD: ANNACARIN ISAKSSON ?? Kungsladug­ård är ett välbevarat egnahemsom­råde i centrala Göteborg med stora skönhetsvä­rden.
BILD: ANNACARIN ISAKSSON Kungsladug­ård är ett välbevarat egnahemsom­råde i centrala Göteborg med stora skönhetsvä­rden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden