Göteborgs-Posten

Ägarna jagade ikapp sin stulna hjullastar­e

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Alingsås: De två tjuvarna drog iväg med en stor hjullastar­e, värd drygt 1,5 miljoner kronor. Men ägarna kunde spåra sitt fordon med gps – och hängde efter. På en lerig åker utanför Sollebrunn lämnades ekipaget och gärningsmä­nnen flydde. I bevisninge­n ingår smutsiga strumpor och skor.

Fredagskvä­llen 18 juni stals hjullastar­en från en arbetsplat­s i Lövgärdet. Maskinen var inhyrd och tillhörde egentligen en firma från en av Göteborgs kranskommu­ner. Under lördagen fick de båda ägarna signaler i sina mobiler, som indikerade att deras egendom möjligen var på drift.

– Vi tyckte att det verkade märkligt. Vi avvaktade för att se om den bara var tillfällig­t i rullning, men den fortsatte röra sig. Då ringde vi dem som hyrt och frågade om lastaren användes nu. Och det gjorde den inte, förklarar en av männen.

Den andre var oförberedd på en utryckning. Han tvekade dock inte:

– Jag stod och fiskade i Nödinge. Plötsligt hörde kollegan av sig och berättade att vi hade en hjullastar­e som var på vift. Han undrade om jag ville åka med efter den. Jag svarade ja.

De båda ägarna inledde jakten. Eftersom de hade försett stöldobjek­tet med en gps snappade de omgående upp den exakta geografisk­a positionen.

– Vi började förfölja och höll lite avstånd. Till slut så förstod de att vi var efter dem. Alla bilar körde om lastaren och vi var de enda som låg kvar, så dom fattade att vi var efter dem, konstatera­r en av männen i utredninge­n.

Förövarna svängde av länsväg 190 och hamnade på en mindre grusväg. En av dem satt bakom ratten på hjullastar­en, den andre färdades tätt bakom i en mindre röd Volkswagen. Den visade sig senare vara registrera­d på en släkting till en av de misstänkta.

När gärningsma­nnen i det tunga arbetsford­onet begrep att fällan höll på att slå igen, dundrade han rakt ut på en åker och hoppade ur och sprang över fältet. I samband med detta smutsade och blötte han ner sig rejält.

En polispatru­ll hade tur i sin spaning och efter 20 minuter observerad­es den röda flyktbilen. När den stoppades satt där en 27-årig man och hans 35-årige kamrat, båda hemmahöran­de i Göteborg. Den äldre av männen hade leran från åkern kvar på skorna och strumporna vid gripandet och under första förhör. Ingen av de åtalade har dock erkänt i förundersö­kningen:

– Jag har en hund, jag brukar gå i skogen och då blir jag smutsig. Är det olagligt eller? säger 35-åringen i utredninge­n.

27-åringen hävdar att han var på väg hem till en kompis i Sollebrunn för att låna en motorsåg och ingenting vet om nån stulen lastmaskin. En av männen hade under de aktuella dagarna gjort sökningar på internet efter bland annat ”hjullastar­e, startspärr” och ”rån, straff”.

De två kumpanerna ställs nu inför rätta för grov stöld. Båda är tidigare dömda för liknande brottsligh­et.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Ägarna kunde via gps spåra sin stulna hjullastar­e och utanför Sollebrunn tog jakten slut. En av den de åtalade flydde över en åker.
BILD: PRIVAT Ägarna kunde via gps spåra sin stulna hjullastar­e och utanför Sollebrunn tog jakten slut. En av den de åtalade flydde över en åker.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden