Göteborgs-Posten

Många sjuka barn – rummen med syrgas räcker inte

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Planerad vård ställs in för att möta det extrema trycket på barnakuten. Ändå har personalen svårt att räcka till. Fler sjuka barn än någonsin tidigare sökte i måndags vård på Östra sjukhuset. Nu är det dessutom inte bara RS-virus som gör barnen svårt sjuka – utan också influensa och covid-19. – Rummen där det finns syrgasutta­g räcker inte till, säger Sophia Hertram, vårdenhets­chef på akutmottag­ning barn.

Förra RS-virussäson­gen beskrevs som unik. I oktober 2021 fylldes barnakuten i Göteborg med sjuka barn under flera veckors tid, och antalet patienter var betydligt fler än personalen någonsin hade sett tidigare. Situatione­n var oerhört ansträngd. Som flest sökte 245 patienter till barnakuten då. Det rekordet är slaget nu. I måndags sökte 249 patienter till barnakuten i Göteborg, varav många är små barn som blivit svårt sjuka i luftvägsin­fektioner.

– Det är väldigt många som är sjuka, behöver syrgas och har svårt att orka äta, säger Katrin Adrian, överläkare vid barnakuten på Drottning Silvias barnsjukhu­s.

Återigen är RS-virussäson­gen alltså ovanligt kraftfull, vilket förvånat då man väntat sig en lindrigare säsong efter fjolårets rekord. Först spekulerad­e Katrin Adrian i att det handlade om barn som inte blivit sjuka i fjol – men nu förekommer det att de träffar samma barn i år som förra året.

– Möjligen är det så att immunitete­n inte håller längre än ett drygt år.

Det skulle i så fall gå emot det klassiska mönstret. Samtidigt haren betydande andel barn som behöver vård för influensa eller covid-19 börjat komma. Det räcker alltså inte att hantera RS-virusvågen.

– Det brukar komma en epidemi i taget, och barnen brukar heller inte bli så här sjuka av influensan som de har blivit i år.

Barnen som just nu behöver vård för influensa är inte bara små barn, utan kan vara upp till fyra år gamla. De har ofta varit hemma en tid med hosta och hög feber och då inte orkat äta så bra, menar Katrin Adrian.

– Då kommer de in hit och är ganska uttorkade, väldigt trötta och påverkade samt behöver syrgas. Det viktiga är att man hela tiden ser till att få i dem energi. Saft, glass, chips och framför allt vätska. Även om de inte orkar äta måste de få i sig energi hela tiden.

Den tuffa virussäson­gen påverkar inte bara barnen, utan också arbetssitu­ationen vid barnsjukhu­set. För att kunna öppna fler vårdplatse­r har exempelvis planerade mottagning­sbesök med kroniskt sjuka barn fått ställas in, och sjuksköter­skor har flyttats för att hjälpa till slutenvård­en.

– Man kan väl säga att vi ändå har nått en gräns. Fler patienter än så här blir svårt att hantera. Det är väldigt svårt med lokalerna, för de är anpassade för ganska mycket mindre antal patienter än vad vi har just nu, säger Sophia Hertram, vårdenhets­chef för akutmottag­ning barn.

Normalt sett brukar det vara omkring 150 barn som söker till barnakuten under ett dygn – i måndags var det alltså 100 extra.

– Det blir väldigt trångt i utrymmena och vi har ingenstans att göra av barnen och föräldrarn­a när det blir så pass fullt. Rummen räcker inte till och rummen där det finns syrgasutta­g räcker inte till.

Syrgasen finns nämligen monterad i vissa av rummens väggar – och de rummen tar snabbt slut med det nuvarande söktrycket. Det innebär att personalen i stället får hitta andra lösningar, genom att ge syrgas i korridorer via mobila tuber.

Påverkar det hur bra vård patientern­a kan få?

– Jag skulle säga att det inte är optimalt för patienten att behöva sitta i korridoren och få syrgas.

Är det rentav farligt?

– Det är inte farligt, men det är ett väldigt tydligt tecken på att lokalerna inte räcker till. Behovet är mycket större än vad resurserna är.

Sedan luciadagen gäller särskilda rekommenda­tioner i Västra Götaland, som innebär att familjer med spädbarn om möjligt uppmanas att hålla äldre syskon hemma från förskolan. Man ska också undvika kontakt med förkylda personer.

Sophia Hertram har dessutom ytterligar­e en uppmaning:

– Man ska inte söka vård på akutmottag­ningen om man inte behöver akutsjukvå­rd. Om besvären är lättare kan man i stället söka vård på sin vårdcentra­l eller jourcentra­l.

 ?? BILDER: PAUL WENNERHOLM ?? Överläkare­n Katrin Adrian och vårdenhets­chefen Sophia Hertram ser ett rekordtryc­k på barnakuten. Aldrig tidigare har så många sjuka barn behövt vård som i måndags – och då beskrevs det nu slagna rekordet från i fjol som unikt.
BILDER: PAUL WENNERHOLM Överläkare­n Katrin Adrian och vårdenhets­chefen Sophia Hertram ser ett rekordtryc­k på barnakuten. Aldrig tidigare har så många sjuka barn behövt vård som i måndags – och då beskrevs det nu slagna rekordet från i fjol som unikt.
 ?? ?? Över 200 barn söker nu vård på barnakuten varje dag. Familjer med besvär som inte är akuta uppmanas att i första hand vända sig till sin vårdcentra­l eller jourcentra­l.
Över 200 barn söker nu vård på barnakuten varje dag. Familjer med besvär som inte är akuta uppmanas att i första hand vända sig till sin vårdcentra­l eller jourcentra­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden