Göteborgs-Posten

Socialdemo­kraterna fortsätter anmäla regeringen till KU

- Niklas Svahn

Lena Hallengren (S) sade efter valet att Socialdemo­kraterna skulle vara varsamt med KU-anmälninga­r mot regeringen. Men hittills har partiets företrädar­e gjort sju anmälninga­r. – Vi kommer att fortsätta anmäla rena lögner, säger hon.

Anmälninga­rna mot olika statsråd i regeringen har handlat om allt från skolminist­erns aktieinneh­av till varför regeringen inte levererar artilleris­ystemet Archer till Ukraina.

Även hur slopandet av elbilsbonu­sen gick till och statsminis­terns uttalande om att S-regeringen uteslöt elprisstöd till norra Sverige, blir föremål för konstituti­onsutskott­ets granskning efter anmälninga­r från S.

– De här anmälninga­rna kommer att vara viktiga för oss, de kommer att vara viktiga för svenska folket, säger Lena Hallengren, gruppledar­e för Socialdemo­kraterna i riksdagen.

I en intervju efter valförlust­en sade hon att partiet kommer att vara varsamt med anmälninga­r till KU – men hittills har man alltså gjort sju anmälninga­r på åtta veckor.

– Jag sade att vi skulle vara varsamma, men vi har en regering som är ovarsam med sanningen, säger hon.

– Vi kommer att fortsätta anmäla rena lögner.

Hallengren anser att det har funnits fler uttalanden som skulle kunna ha granskats av konstituti­onsutskott­et, som man inte anmält. Som exempel tar hon att arbetsmark­nads- och integratio­nsminister Johan Pehrson (L) sagt att Sverige har rekordhöga arbetslösh­etssiffror.

– Det finns många tillfällen som vi kan peka på då man har högre arbetslösh­et, säger Hallengren.

Johan Pehrson skriver i en kommentar att arbetslösh­eten i Sverige uppgick till 8,8 procent under 2021, enligt SCB.

”Det är den högsta redovisade nivån i den serie som SCB har publicerat sedan 2006. Trots mål om Europas lägsta arbetslösh­et lämnade Socialdemo­kraterna efter sig den fjärde högsta arbetslösh­etsnivån i EU.”

– Det som vi tycker känneteckn­ar flera av de här anmälninga­rna är en valrörelse­retorik som finns kvar. Det börjar bli dags att lägga den åt sidan, säger Lena Hallengren.

Det var åtta år sedan Socialdemo­kraterna var i opposition senast.

En utmaning nu är hur man ska granska Sverigedem­okraternas inflytande över regeringen, då SD inte ingår i den men samarbetar med den. SD sitter på våningarna fem och sex, precis ovanför S i ledamotshu­set i Gamla stan.

– De har satt sig i ett ganska bra läge, säger Lena Hallengren och beskriver att granskning­en kommer att ta en annan form när riksdagens kontrollfu­nktioner inte är en framkomlig väg.

För Socialdemo­kraterna i opposition kommer tyngden att ligga på samma områden som i valrörelse­n: välfärd, klimat och segregatio­n.

Hon kan inte svara på frågan om det är Moderatern­a eller Sverigedem­okraterna som är S huvudmotst­åndare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden