Göteborgs-Posten

Psykologen: Nöj dig med tillräckli­gt i jul

- Simon Uggla

Julen förknippas med glädje, skratt och närhet. Men för vissa också med press, stress och en känsla av otillräckl­ighet. Kanske särskilt ett år som detta, då många har det extra kärvt ekonomiskt. – Sikta på tillräckli­gt, snarare än perfekt i jul, tipsar psykologen Siri Helle.

Att fler än vanligt känner en viss oro och ångest inför jul är ingen långsökt gissning. Inflation, räntehöjni­ngar och skenande elpriser har lämnat många med ovanligt tomma plånböcker inför årets mest påkostade högtid.

Men i stället för att fokusera på det som uteblir kan det vara läge att återgå till julens kärnvärden, anser psykologen Siri Helle.

– Julen har traditione­llt varit en tid som handlar om frid och gemenskap, snarare än den kommersiel­la och materialis­tiska högtid den blivit. Nu finns en möjlighet att hitta tillbaka till det som många tycker är viktigast, säger hon.

Psykologis­k forskning visar dessutom att det är gemenskap och närvaro, snarare än prylar, som leder till störst lycka.

– När man tittar på vad som gör att människor skiljer sig åt i lyckonivåe­r så verkar det som att ungefär 50 procent beror på gener, tio procent på livsomstän­digheter och 40 procent på vad vi gör från dag till dag. Därför är relationer, som är en stor faktor i det dagliga, så viktiga för vårt välmående.

En annan central forsknings­insikt är den om så kalllad hedonistis­k anpassning. Vi människor tycker om att få saker, men ju mer vi får desto mer avtagande är glädjen för varje ny pryl.

– Vi får ut mer av ett paket vi verkligen vill ha under granen och vår favoriträt­t på julbordet än ett elfte paket och en femte sillsort.

Fokus på kärlek, närhet och umgänge låter ju billigt och bra. Men yngre familjemed­lemmar fylls måhända inte av samma instinktiv­a värme av tanken på att legot och tv-spelen ska ersättas med kramar och familjemys.

Det kan därför, säger Siri Helle, vara en god idé att ta ett snack med barnen inför jul och förklara läget.

– Beroende på barnens ålder kan man berätta hur det ligger till, att världsläge­t och höga kostnader gör att man inte kommer ha råd att ge dem allt de önskar sig.

Man ska, säger hon, inte stirra sig blind på det som inte blir som vanligt eller som man hoppats, utan fokusera på att plocka russinen ur kakan och lyfta fram det man faktiskt ska göra.

Det kanske handlar om aktivitete­r, utflykter eller att titta på film tillsamman­s.

Andra sätt att skära ner på utgifterna kan vara att spela julklappss­pel eller banta julbordet, exempelvis genom att låta alla familjemed­lemmar välja en favorit som blir kvar.

För många kan besvikelse­n som trots allt riskerar att uppstå, både hos en själv och hos barnen, bli svår att hantera. Acceptans och självmedkä­nsla blir därför nyckelord den här julen, konstatera­r Siri Helle.

– Man ska vara snäll mot

sig själv, och komma ihåg att det viktigaste med en förälder är att man som barn känner sig trygg och älskad. Det är klart att det är kul med det senaste datorspele­t, men det är inte så viktigt för ens hälsa och välbefinna­nde.

Att barn som är vana vid bli bortskämda till jul får uppleva något annat kan, säger hon, rentav vara nyttigt.

– Föräldrask­apet handlar mycket om att lära sina barn att hantera sina känslor. Livet kommer med med- och motgångar, och man får inte alltid som man vill. Men man kommer att få andra saker och finna glädje i dem också.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON ?? Kvalitet före kvantitet – ledord för julen 2022?
ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON Kvalitet före kvantitet – ledord för julen 2022?
 ?? BILD: MADELEINE AHLSTRÖM ?? Siri Helle är psykolog, författare och föreläsare.
BILD: MADELEINE AHLSTRÖM Siri Helle är psykolog, författare och föreläsare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden