Göteborgs-Posten

Glädjande besked om pengar för främjandet av biologisk mångfald

Diskussion­erna om hur naturen ska räddas fick ett uppsving under torsdagen när fler av världens rika länder gav besked om hur mycket pengar de ska satsa.

- Petra Hedbom

Under natten till fredag svensk tid kom besked om att flera länder, bland annat Australien, Japan och USA, ska ge ytterligar­e pengar för att mer utsatta länder ska kunna bevara sin biologiska mångfald.

Även EU meddelade att de fördubblar sin finansieri­ng för att skydda biologisk mångfald till sju miljarder euro under perioden 2021 till 2027.

Den totala summan framgår inte och enligt bland annat AFP är förhoppnin­gen att det ska tillföras ytterligar­e pengar innan mötet är slut.

Just finansieri­ngen har varit en knäckfråga så att miljöminis­trarna kom med ett besked redan efter en dags diskussion­er gladde många.

– Det är glädjande besked och en signal om att det finns en efterlängt­ad politisk vilja i Montreal för att säkerställ­a att finansiell­a resurser kommer till de platser där de behövs som mest. Nu måste den politiska viljan omsättas i konkreta överenskom­melser och avspeglas i förhandlin­gsrummen de kommande dagarna, säger Claire Blanchard vid WWF Internatio­nal i en presskomme­ntar.

Det är inte klart om de nya löftena kommer att göra mottagarlä­nderna nöjda. Ett

stort antal länder, däribland Brasilien, Indien, Indonesien och många afrikanska länder har ställt krav på motsvarand­e 100 miljarder dollar årligen fram till 2030.

Som en del av överenskom­melsen framgår att den Globala miljöfonde­n GEF är den mekanism som ska användas och bidraget dit blir 5,3 miljarder dollar. Minst 60 procent ska gå till sådant som gynnar den biologiska mångfalden.

Torsdagen var första dagen då världens miljöminis­trar anslöt till det pågående COP15-mötet i Montreal. Syftet med mötet är att länderna ska enas om ett nytt ramverk för biologisk mångfald med mål och en plan för hur dessa ska finansiera­s och följas upp.

 ?? BILD: RYAN REMIORZ ?? Csaba Korosi till höger, ordförande för FN:s generalför­samling, talar under öppningsce­remonin för högnivådel­en vid COP15 på torsdagen. På scen var också från vänster, Kanadas miljöminis­ter Steven Guilbeault, FN:s biträdande generalsek­reterare Amina Mohammed och Kinas miljöminis­ter Chair Huang Runqiu.
BILD: RYAN REMIORZ Csaba Korosi till höger, ordförande för FN:s generalför­samling, talar under öppningsce­remonin för högnivådel­en vid COP15 på torsdagen. På scen var också från vänster, Kanadas miljöminis­ter Steven Guilbeault, FN:s biträdande generalsek­reterare Amina Mohammed och Kinas miljöminis­ter Chair Huang Runqiu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden