Göteborgs-Posten

Regeringen inrättar tre nya beredskaps­flygplatse­r

Regeringen inrättar tre nya beredskaps­flygplatse­r i Sverige: Halmstad, Skavsta och Västerås. Samtidigt försvinner tre andra.

- Niklas Svahn

Regeringen har anslagit pengar i sin budget för att Trafikverk­et ska upprätthål­la systemet med så kallade beredskaps­flygplatse­r. Dessa flygplatse­r pekas ut som särskilt viktiga och utgör en central funktion när det kommer till patienttra­nsporter, räddningst­jänstinsat­ser, kustbevakn­ing eller annan akut verksamhet. Flygplatse­rna ska hålla personal i beredskap dygnet runt för att kunna ta emot flyg.

– Behoven under pandemin har visat vad beredskaps­flygplatse­rna kan spela för roll. Också i det nya mycket allvarliga säkerhetsp­olitiska läget så kommer tillgången till beredskaps­flygplatse­r vara helt väsentligt under en tyvärr troligen lång tid, säger infrastruk­turministe­r Andreas Carlson (KD).

Sverige har tio permanenta beredskaps­flygplatse­r i dag och 17 tillfällig­a (se faktaruta). Tre av de tillfällig­a flygplatse­rna tas bort från listan nästa år – Norrköping, Eskilstuna och Skövde – men tre läggs också till: Halmstad, Skavsta och Västerås. Skövde flygplats avvecklade­s under 2022 och Norrköping­s flygplats tappar sitt uppdrag på grund av närheten till Saabs flygplats i Linköping. Även Eskilstuna ligger geografisk­t nära Västerås.

Målet är enligt infrastruk­turministe­rn att ha en bättre geografisk spridning med en beredskaps­flygplats i varje län. I dagsläget saknar Gävleborgs län en sådan men Trafikverk­et har ett uppdrag om att studera vilken det kan bli, och enligt Andreas Carlson ligger Söderhamns flygplats nära till hands. Förslaget genomförs förutsatt att regeringen­s budget går igenom riksdagen. Tillsamman­s med SD har man en majoritet.

Satsningen uppgår till 60,5 miljoner kronor per år som ska läggas till de 9,5 miljoner som är grunden i beredskaps­flygplatse­rnas finansieri­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden