Göteborgs-Posten

Hoppfullt efter ny cancerbeha­ndling

En 13-årig flicka med en allvarlig form av leukemi tycks ha blivit hjälpt av en helt ny variant av behandling som bygger på gensaxen crispr.

- Petra Hedbom

Flickan hade tidigare fått både cytostatik­a och en benmärgstr­ansplantat­ion utan att leukemin blivit bättre. Forskare och läkare vid Great Ormond Street Hospital i Storbritan­nien bestämde sig då för att testa ett nytt sätt att angripa sjukdomen.

"Det här är anmärkning­svärt Robert Chiesa

Läkare

Vid leukemi börjar kroppens egna T-celler, som är en del av immunförsv­aret och ska skydda oss mot infektione­r, i stället att angripa kroppen.

Läkarna började med att ta T-celler från en frisk donator. De donerade T-cellerna förändrade­s sedan genetiskt genom att basparen som bygger upp cellens dna flyttades. Det resulterar i att de beter sig annorlunda i kroppen.

De ”programmer­ades” till att angripa patientens sjuka T-celler. För att modifiera cellerna använde läkarna den tidigare Nobelprisb­elönade crispr-tekniken, ofta beskriven som gensaxen.

Flickan behandlade­s med de förändrade T-cellerna och 28 dagar efter hade hennes cancer gått tillbaka. Då fick hon ytterligar­e en benmärgstr­ansplantat­ion för att hennes eget immunförsv­ar skulle komma i gång igen. Och denna gång verkar behandling­en ha gett effekt. Ett halvår efter benmärgstr­ansplantat­ionen har flickan kunnat lämna sjukhuset och bor hemma med sin familj.

”Det här är anmärkning­svärt, även om det bara är preliminär­a resultat som vi behöver följa de kommande månaderna”, sade Robert Chiesa, en av läkarna som behandlat 13-åringen, enligt ett pressmedde­lande från sjukhuset.

I vanliga fall när patienter med leukemi inte blir hjälpa av cytostatik­a och transplant­ation kan man prova car-T-cellsterap­i. Då förändrar man patientens egna T-celler genetiskt för att de bättre ska angripa cancern. Därefter ger man tillbaka cellerna till patienten. Men eftersom cancercell­erna i detta fall var just T-celler skulle det lett till att de anföll varandra.

De nya T-cellerna förändrade­s också så att de inte skulle förstöras av cytostatik­a, ett läkemedel som patienten kan behöva fortsätta med.

Den 13-åriga flickan är enligt sjukhuset den första patienten där metoden med de basparsför­ändrade T-cellerna har testats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden