Göteborgs-Posten

Covidvågen i Kina väcker oro för leveranser

Covidsmitt­an ökar snabbt i Kina – och med den oron för hur det slår mot industrin. – Jag ser nya problem med leveranske­djorna framöver, säger Mats Kinnwall, chefsekono­m på Teknikföre­tagen.

- Johanna Cederblad

De slopade restriktio­nerna i Kina har fått smittotale­n att skjuta i höjden.

– Ryktena går i Kina att nästan alla har blivit smittade och sjuka nu. Visst, omikron-varianten sägs vara snällare, och många tror att det är över på en vecka. Men vi vet ju här att det kan ta längre tid än så, säger Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalyt­iker.

Många i Kina har inte något skydd mot coronaviru­set eftersom alla inte är vaccinerad­e. Framför allt inte de äldre. Dessutom är vaccinerna sämre än de som används i väst.

Enligt Sandklef jobbar man för fullt i fabrikerna för att hinna i kapp och för att kunna stänga igen då det kinesiska nyåret infaller den 21 januari.

Det är en stor resehelg då kineser reser till sina hemprovins­er. Kina är i princip stängt under flera veckor, och allt går på halvfart längre än så. Nyårsfiran­det kan sätta fart på smittsprid­ningen ännu mer, men smittan kan också ställa till det innan dess.

Kristina Sandklef tror att stora sjukdomsut­brott kan störa produktion­en i fabrikerna nu då de har fullt upp.

– Det är inte osannolikt att det blir störningar i leveranske­djorna. Men samtidigt så är det inte samma läge som tidigare, med långa planerade stängninga­r, säger Kristina Sandklef.

Mats Kinnwall, chefsekono­m på Teknikföre­tagen, ser också framför sig att stora sjukdomsut­brott kan påverka de kinesiska företagen. Både industripr­oduktion, transporte­r, hamnar samt annan nödvändig administra­tion och infrastruk­tur kan drabbas.

– Det har ju varit stängt tidigare, och nu blir det en allmän smitta.

Det är ofrånkomli­gt att det blir störningar, säger han.

Han får medhåll från Björn Cappelin, på Nationellt Kunskapsce­ntrum om Kina vid Utrikespol­itiska institutet.

– Vi ska nog vara inställda på att det påverkar produktion, logistik och utskeppnin­g. Men om det blir samma påverkan som i våras, det är svårt att säga, säger Björn Cappelin.

Även om omikron kan vara mildare så kan smittan få stora konsekvens­er.

– Sjukvården är dåligt utbyggd i Kina, och den kan bli överväldig­ad om många smittas. Det finns risker också med den låga vaccinatio­nstäckning­en bland äldre, säger Björn Cappelin.

Mats Kinnwall förklarar att Kina som en världens största ekonomier också har stor inverkan på övriga världen. Går det dåligt i Kina är det dåliga nyheter även för oss.

"Ryktena går i Kina att nästan alla har blivit smittade och sjuka nu Kristina Sandklef

Oberoende Kinaanalyt­iker

– Det kan ha påverkan på världsekon­omin, i ett läge där Kinas ekonomi inte är lika stark. Det kan bli en knepig situation, säger Björn Cappelin.

De tidigare problemen med leveranske­djor och flaskhalsa­r hade precis börjat lösa sig. I alla fall delvis, konstatera­r Mats Kinnwall. Men nu kan det alltså komma nya problem igen.

– Det kan bli prisrusnin­gar. Men det som talar emot det är att vi har ett annat konjunktur­läge nu, efterfråga­n är inte lika stark.

 ?? BILD: NG HAN GUAN ?? Kö utanför ett apotek i Peking den 9 december, efter att restriktio­nerna släppts och smittan nu ökar.
BILD: NG HAN GUAN Kö utanför ett apotek i Peking den 9 december, efter att restriktio­nerna släppts och smittan nu ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden