Göteborgs-Posten

EU reagerar när Musk stänger av journalist­er

Nu reagerar EU-kommission­en på att Elon Musk stängt av kända amerikansk­a journalist­ers konton på Twitter – och hotar med sanktioner. Ägaren Elon Musk har uppgett att det är på grund av att journalist­erna brutit mot Twitters regler.

- Joel Jonsson joel.jonsson @stampen.com Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth @gp.se

Elon Musk har nyligen uppdaterat Twitters policy för vad som får publiceras på plattforme­n. Anledninge­n uppges vara ett socialt media-konto som heter ElonJet som följer vart miljardäre­ns privatjet befinner sig. Musk har uppgett att sådan informatio­n kan användas för att skada honom och hans familj.

Nyligen avstängdes bland andra New York Times-journalist­en Ryan Mac, Washington

Post-journalist­en Drew Harwell och frilansjou­rnalisten Aaron Rupar. Gemensamt för dessa är att de rapportera­t kritiskt mot Elon Musk den sista tiden. Men det kan också bero på att de rapportera­t om avstängnin­gen av ElonJet.

Men avstängnin­gen har inte fallit i god jord hos EU-kommission­en, något AFP rapportera­de om först. Kommission­ären Vera Jourová, skriver på Twitter att det kan bryta mot EU-regler och meddelar att sanktioner är att vänta: ”Nyheter om godtycklig avstängnin­g av journalist­er på Twitter är oroande. EU:s lag om digitala tjänster (”Digital Services ACT,” GP:s anmärkning) kräver respekt av mediafrihe­t och grundlägga­nde rättighete­r. Det här är tvingande under #MediaFreed­omAct. @elonmusk borde vara medveten om det. Det finns röda linjer. Och sanktioner, snart.”

Kritiker till bannlysnin­gar har lyft att om Elon Musk värnar om yttrandefr­ihet borde det gälla även de som är kritiska mot honom. Förra månaden lyfte Musk bannlysnin­gen av USA:s förre president Donald Trump som blev avstängd i samband med stormninge­n av Kapitolium i januari 2021. Ex-presidente­n är bara en av flera som blivit välkomna tillbaka sedan ägarbytet.

Elon Musk kommentera­r själv avstängnin­garna:

”Att kritisera mig är helt okej, men att doxa min lokaliseri­ng i realtid och utsätta min familj för fara är inte det.”

Doxing är ett begrepp för att använda internet för att sprida privata uppgifter om en individ eller organisati­on.

I svarstråde­n påpekar flera personer att var ett flygplan befinner sig är offentlig informatio­n och vem som helst kan googla upp det. Bland svaren finns också de som försvarar avstängnin­garna.

Senare förtydliga­de Elon Musk att det handlar om en veckas avstängnin­g.

Washington Post-journalist­en Drew Harwell har kommentera­t sin avstängnin­g på plattforme­n och Twitter-utmanaren Mastodon.

”Jag publicerad­e länkar till offentlig, tillgängli­g och laglig informatio­n samt länkar till Mastodon, som nu också är bannat från Twitter. Elon Musk är fri att stänga av vem han vill från Twitter, precis som vi är fria att ta vår röst till ett annat ställe”, skriver Drew Harwell.

Elon Musk och personen bakom ElonJet, studenten och programmer­aren Jack Sweeney, har tidigare haft en konflikt.

Jack Sweeney startade ElonJet sommaren 2020. Han har själv uppgett att han är en beundrare av Elon Musks arbete både med Tesla och Space X och att det var därför han startade ElonJet. I januari 2022, innan Elon Musk köpt Twitter, erbjöd miljardäre­n Sweeney 5 000 dollar för att han skulle stänga ner Twitter-kontot ElonJet. Men Sweeney ville ha det tiodubbla eller en praktikpla­ts på Tesla eller SpaceX, rapportera­de CNN.

Den 14 december blev ElonJet avstängt från Twitter.

 ?? ARKIVBILD: CARINA JOHANSEN ?? Twitteräga­ren Elon Musk under ett besök i Norge i augusti.
ARKIVBILD: CARINA JOHANSEN Twitteräga­ren Elon Musk under ett besök i Norge i augusti.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden