Göteborgs-Posten

Nya ryska anfall mot hela Ukraina – planerad offensiv

Fredagens ryska robotanfal­l har återigen slagit ut strömmen i flera av Ukrainas storstäder. Enligt preliminär­a uppgifter rör det sig om totalt 76 robotar, enligt den ukrainska militären.

-

Tidigt på fredagsmor­gonen utfärdades larm om nya ryska anfall i alla regioner i Ukraina.

Robotarna – som enligt preliminär­a uppgifter ska vara 76 till antalet – sköts från områden på eller vid Svarta respektive Kaspiska havet, uppger befälhavar­en Valerij Zaluzjnyj på meddelande­appen Telegram. Luftvärnet lyckades dock skjuta ner 60 av dem, enligt Zaluzjnyj.

Rapporter om strömavbro­tt kommer från flera håll. Huvudstade­n Kiev och landets näst största stad Charkiv har drabbats av omfattande avbrott.

Det är sjunde gången som Ryssland utför ett omfattande robotanfal­l mot stora delar av Ukraina samtidigt. Många robotar riktas mot infrastruk­tur och elnät, i syfte att slå ut strömmen och låta ukrainarna frysa.

Nio anläggning­ar som ingår i Ukrainas elnät skadades i fredagens anfall, meddelar energimini­ster Herman Halusjtjen­ko. Anläggning­arna ligger framför allt i södra och östra Ukraina.

Energimini­stern varnar också för att elförsörjn­ingen kan komma att begränsas – möjligen med planerade strömavbro­tt.

Tre personer som arbetade på en av de attackerad­e anläggning­arna i regionen Dnipro har skadats, uppger regionens guvernör.

I Moldavien, vars elnät sitter ihop med Ukrainas, larmas det också om strömavbro­tt eller risken för sådana.

Den politiska stadsledni­ngen i Kiev beskriver fredagens robotanfal­l mot staden som det största av sitt slag hittills, men gör också gällande att 37 av 40 robotar sköts ned av luftvärnet.

I huvudstade­n ljöd explosione­r i stadens östra delar. Vattenförs­örjningen har begränsats. Tunnelbane­trafiken

har stoppats då stationern­a används som skyddsrum.

”Ignorera inte flyglarmen, håll er i skyddsrumm­en”, skrev Kyrylo Tymosjenko vid den ukrainska presidents­taben på Telegram när robotarna ännu höll på att slå ned i städerna.

Två civila personer har dödats och minst fem skadats sedan en rysk projektil slagit ned i ett bostadshus i staden Kryvyj Rih, enligt guvernören i Dnipro.

Samtidigt varnar Ukrainas försvarsmi­nister Oleksij Reznikov att en rysk offensiv är att vänta i februari, rapportera­r The Guardian. President Volodymyr Zelenskyj sade tidigare i veckan till The Economist

BILD: PHILIP DAVALI att han tror att en offensiv kommer redan i januari.

Försvarsmi­nistern pekar på Rysslands mobiliseri­ng av omkring 300 000 soldater, som beordrades av president Putin i slutet av september. Ungefär hälften av dem har redan fyllt på de förband som sedan tidigare har decimerats i kriget, enligt Reznikov. Resterande halva bedömer han vara del av en planerad offensiv.

– De förbereds i minst tre månader. Det betyder att de förmodlige­n kommer att försöka starta nästa offensiv i februari, precis som förra året. Det är deras plan, säger Oleksij Reznikov till tidningen.

"Det betyder att de förmodlige­n kommer att försöka starta nästa offensiv i februari. Oleksij Reznikov

 ?? BILD: EFREM LUKATSKY ?? Människor tar skydd i en tunnelbane­station i Kiev, under fredagsmor­gonens anfall.
BILD: EFREM LUKATSKY Människor tar skydd i en tunnelbane­station i Kiev, under fredagsmor­gonens anfall.
 ?? ?? Ukrainas försvarsmi­nister Oleksij Reznikov är en av flera högt uppsatta ukrainska företrädar­e som de senaste dagarna talat om en ny offensiv från Rysslands sida. Arkivbild.
Ukrainas försvarsmi­nister Oleksij Reznikov är en av flera högt uppsatta ukrainska företrädar­e som de senaste dagarna talat om en ny offensiv från Rysslands sida. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden