Göteborgs-Posten

Stor smittovåg hotar när Kina slopar nolltolera­nsen

Nolltolera­nsen i Kina har slopats och covid-19 sprids med en väldig fart i miljardbef­olkningen. Fler lär läggas in på sjukhus och fler lär dö. Men hur många? – Det är miljonfråg­an, säger Ali Mirazimi vid Karolinska institutet.

- Martin Mederyd Hårdh

Mängder av människor smittas av coronaviru­set i Kina just nu. Eftersom den rigorösa och obligatori­ska testningen har avslutats är det oklart hur många det handlar om.

Forskare har under året larmat om att en smittovåg i ett i hög grad osmittat Kina snabbt skulle kunna utvecklas till en tsunami.

Enligt olika beräknings­modeller som har tagits fram, utifrån ett begränsat antal kända faktorer, skulle mellan en och två miljoner människor kunna avlida i virussjukd­omen i Kina under den kommande tiden.

– Modellerna får man ta med en nypa salt, säger Ali Mirazimi, som är adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Med det sagt understryk­er han att det hittills är väldigt få kineser som har haft covid-19 och att det är relativt få inom de äldre åldersgrup­perna som har blivit vaccinerad­e.

– Så ja, de kommer att drabbas. De kommer med stor sannolikhe­t ha en stor samhällssp­ridning av omikron och olika varianter av omikron. Sjukhusen kommer att belastas i och med att vi har sett att det är fler som behöver sjukhusvår­d vid stor spridning. Antalet döda kommer säkert att gå upp bland de äldre, särskilt om de inte är vaccinerad­e, säger han.

– Men en enkel siffra är väldigt svår att ange.

Under nästan tre års tid har Kinas partistyre försökt, och i hög grad lyckats, stävja spridninge­n av coronaviru­set med drakoniska åtgärder. När enskilda personer har smittats har det kunnat leda till att hundratuse­ntals eller rentav miljontals människor har tvingats isolera sig i sina hem.

De sällsynta protester som skakade om landet härom veckan har följts av en stor avreglerin­g. Nolltolera­nsen slopades i princip i en handvändni­ng.

Vaccinatio­nsinsatsen riktades inlednings­vis mot yngre målgrupper, då vaccinen då sades kunna utgöra en risk för äldre och personer i riskgrupp. Därför ligger många mer sårbara personer i Kina efter i vaccinerin­gen.

De kinesiska vaccinen är av allt att döma också mindre effektiva än andra.

– Om vi ser på början av pandemin, när de vaccinen användes i några länder, så fanns det en del data. Det fanns en effekt, men den var inte lika bra som de mR NA-vaccin som sedan kom ut på marknaden och började användas i större utsträckni­ng, säger Ali Mirazimi.

 ?? BILD: ANDY WONG ?? Pekingbor med rejäla skydd för sina ansikten passerar vid en testklinik på torsdagen.
BILD: ANDY WONG Pekingbor med rejäla skydd för sina ansikten passerar vid en testklinik på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden