Göteborgs-Posten

USA hade problem med var tredje avrättning 2022

Under 2022 har 20 avrättning­ar genomförts i USA. Nu visar den årliga genomgånge­n från Death Penalty Informatio­n Center, DIPC, att 35 procent av dem hade ”synbara problem”. Bland annat för att personalen hade svårt att hitta ådror för den dödliga injektion

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

I 40 år har dödliga injektione­r varit den dominerand­e avrättning­smetoden i USA, men på senare tid har metoden fått kraftig kritik. I flera fall har avrättning­arna dragit ut på tiden, då personalen haft svårt att hitta en lämplig ven för injektione­n.

Nu visar den årliga genomgånge­n från Death Penalty Informatio­n Center, DIPC, att sju av de 20 avrättning­sförsök som genomförts under 2022 har haft ”synbara problem”.

– Efter 40 år har delstatern­a visat sig oförmögna att utföra dödliga injektione­r utan att riskera att misslyckas. Offrens familjer och fångar, andra avrättning­svittnen och fängelsepe­rsonalen ska inte behöva utsättas för traumat av en avrättning som gått snett, säger

Robert Dunham, chef för DIPC, enligt The Guardian.

I tre delstater, Arizona, Alabama och Texas, har problem med att hitta vener rapportera­ts. I Alabama har de tre senaste avrättning­arna dragits med sådana problem, bland annat avrättning­en av Joe Nathan James, dömd för att ha mördat sin ex-flickvän, då personalen behövde tre timmar för att hitta en ven.

De följande två avrättning­arna avbröts för att personalen inte kunde hitta en ven inom den avsatta tiden för avrättning­en. Den republikan­ske guvernören Kay Ivey stoppade därefter alla avrättning­ar i väntan på en undersökni­ng av vad som gått fel.

I Arizona blev avrättning­en av mörddömde Clarence Dixon blodig, då personalen efter 25 minuter beslutade sig för att skära i hans ljumske för att nå en lämplig ven.

Månaden därpå ledde svårighete­n att ge en dödlig injektion till ett ”surrealist­iskt spektakel”, rapportera­de Arizona Republic, då fången Frank Atwood gav personalen råd om hur de skulle hitta en ven så att de kunde döda honom.

27 delstater har kvar dödsstraff­et i USA, men i praktiken var det bara sex – Alabama, Arizona, Oklahoma, Mississipp­i, Missouri och Texas – som avrättade fångar i år. De 18 avrättning­ar som man lyckades genomföra 2022 och de 22 nya dödsstraff som dömdes ut är bland de lägsta antalen sedan 1991.

Majoritete­n av dem som avrättades i år hade stora ”sårbarhete­r”, enligt DIPC. Åtta av dem led av svåra psykiska sjukdomar, fem hade intellektu­ella funktionsn­edsättning­ar, tolv hade traumatisk­a uppväxter och tre avrättades för brott de begick som tonåringar.

 ?? BILD: CHUCK ROBINSON ?? Sedan 1982 har fångar avrättats med dödliga injektione­r i USA. Nu växer kritiken mot metoden efter flera fall där personalen har haft svårt att hitta en ven hos fången.
BILD: CHUCK ROBINSON Sedan 1982 har fångar avrättats med dödliga injektione­r i USA. Nu växer kritiken mot metoden efter flera fall där personalen har haft svårt att hitta en ven hos fången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden