Göteborgs-Posten

Polygam ledare misstänks ha kidnappat unga flickor

En man som identifier­ats som ledare för en polygam sekt i USA har åtalats för att ha organisera­t en kidnappnin­g av nio unga flickor från ett fosterhem. Den 46-årige mannen menar att han var gift med samtliga av de minderårig­a flickorna.

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

En 46-årig man har åtalats i USA för att ha försökt kidnappa en grupp unga flickor som befann sig på ett fosterhem, rapportera­r CTV News.

Mannen har varit en tidigare medlem av den fundamenta­listiska kristna rörelsen Jesu Kristi kyrka av Sista Dagars Heliga, som vardagligt kallas för mormonkyrk­an, men senare brutit med kyrkan för att starta sin egen inriktning.

År 2019 utnämnde mannen sig själv som en profet åt en skara följare, varav flera av dem kvinnor som han gift sig med. Även män som börjat följa honom ska ha ”överlåtit” sina fruar att bli 46-åringens fruar i stället. Enligt CBS News uppgav mannen att han var gift med ett 20-tal kvinnor, varav de flesta av dem var minderårig­a. Gruppen bodde tillsamman­s i ett kollektiv på gränsen mellan Utah och Arizona.

46-åringen greps av polisen redan i augusti 2022 när han körde på motorvägen med tre minderårig­a flickor i ett stängt bilsläp. Polisen misstänkte till en början att han försökte föra minderårig­a personer över delstatsgr­änsen, men han åtalades inte och släpptes.

Kort därefter greps mannen igen misstänkt för att ha försökt förstöra bevis. Han ska nämligen uppmanat några av sina följare att radera meddelande­n och dokument och var fortfarand­e åtalad misstänkt för brott. Nu har ytterligar­e misstankar om brott uppdagats.

Efter att mannen gripits ska ett flertal av flickorna ha placerats i ett fosterhem. 46-åringen ska då ha planerat att ”frita” nio av flickorna, som han kallade för sina fruar.

Polisen ska ha övervakat samtalen som skett mellan mannen och kvinnorna och ingripit när de försökt frita de unga flickorna.

Åklagare anklagar nu mannen för att försöka ha ”olagligt gripa, begränsa, locka, kidnappa och bortföra” tre barn och transporte­ra dem till delstaten Washington. Utöver åtalet om bevismanip­ulation åtalas han för statlig barnmissha­ndel.

 ?? ?? Flera av de unga flickorna ska ha omplacerat­s i fosterhem.
BILD: TRENT NELSON
Flera av de unga flickorna ska ha omplacerat­s i fosterhem. BILD: TRENT NELSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden