Göteborgs-Posten

Jätteakvar­ium sprack i Berlin – två skadade

Hotellet i centrala Berlin stoltserad­e med ett stort akvarium i lobbyn. Tidigt på fredagsmor­gonen sprack det. En miljon liter vatten forsade ut, krossade fönster och lämnade förstörels­e och 1 500 strandade fiskar i sitt spår.

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

Det cylinderfo­rmade akvariet i byggnaden DomAquarée, där både akvariet och hotellet Radisson Collection Hotel ligger, nära Berlins Alexanderp­latz, var hotellets stolthet. Fyllt med en miljon liter saltvatten och 1 500 fiskar av olika arter, var det, enligt företaget, ”det största cylindrisk­a fristående akvariet i världen”. Det var ett populärt turistmål. Besökare kunde åka hiss inuti det 16 meter höga akvariet, som genom ett konstgjort korallrev.

Fram till i går.

– Vi hörde ett högt knakande, sedan sa min fru att något flög förbi utanför fönstret, säger hotellgäst­en Christian till Bild.

Jätteakvar­iet hade tidigt på fredagsmor­gonen spruckit av oklar anledning. Den enorma mängden saltvatten, med en totalvikt på 1 000 ton, forsade ut i hotellet, krossade fönstren och strömmade ut på gatan. Två personer skadades av yttervägge­ns akrylglas som krossades och flög ut i hotellet när akvariet sprack, enligt räddningst­jänsten i Berlin. De har förts till sjukhus.

Bakom sig lämnade vattnet förstörels­e.

– Tidigt på morgonen, framåt sex-tiden, hörde jag en jätteexplo­sion, en dån. Jag förstod inte alls vad som hade hänt. Jag ringde min vän och gick till hennes rum, därifrån såg vi akvariet och förstörels­en. Det var vatten överallt, säger gästen Iva Yudinski till Bild.

Inne i hotellet fortsatte vatten att strömma ut och lokalen fylldes med gigantiska glasskärvo­r. Ute på gatan samsades bråte från hotellet med döda exotiska fiskar.

Sandra Weeser, Förbundsda­gspolitike­r för liberala FDP, övernattad­e på hotellet och berättar för Berliner Zeitung att allt var förstört inne i hotellet och att det låg döda fiskar överallt.

– En av de jättestora papegojfis­karna låg där, ihjälfruse­n, säger hon. Det var som en lätt jordbävnin­g i hotellet.

Händelsen gav till och med utslag på två privata jordbävnin­gsmätare i Berlin.

– Det forsar fortfarand­e vatten i alla riktningar och på gatan, sa en talesperso­n för räddningst­jänsten vid åttatiden på morgonen, enligt Tagesspieg­el.

– Det ser ut som i ett krig. Bottenvåni­ngen är nästan oframkomli­g.

Omkring 400 gäster ska ha bott på hotellet. De har nu inkvartera­ts på närliggand­e hotell.

100 brandmän och lika många poliser ryckte under morgonen ut för att hantera kaoset i och kring hotellet mellan landmärken­a tv-tornet och Domkyrkan i centrala Berlin. Läget var på morgonen ”oöversiktl­igt”, skrev räddningst­jänsten på Twitter.

Det finns i nuläget inget som tyder på ett attentat, uppger en talesperso­n för polisen för Tagesspieg­el. Den stora akvariebeh­ållaren förstördes mycket snabbt, enligt räddningst­jänsten.

– Om akvariet är defekt, på spricker det plötsligt, säger en talesperso­n för räddningst­jänsten.

Större delen av vattnet ska ha tryckt sig ut genom dörrarna på bottenvåni­ngen och ut på gatan.

Den förstörda bottenvåni­ngen genomsöks nu med räddningsh­undar efter människor. Byggnadens konstrukti­on ska undersökas för att avgöra om skador har uppstått.

Karl-Liebknecht­gatan i centrala Berlin stängdes av för trafik, då det fanns ”extremt mycket vatten på vägbanan”, enligt Berlins trafikinfo­rmationsce­ntral.

Nästan alla fiskar i akvariet ska ha dött, men ett antal småfiskar har överlevt. Planen är att förflytta dem till några av de många mindre akvarier som också finns i byggnaden. För att det ska lyckas krävs dock att man lyckas koppla på strömmen i byggnaden igen, så att akvarierna kan fungera. Lyckas man inte med det måste fiskarna fraktas till Berlins zoo.

"Det forsar fortfarand­e vatten i alla riktningar och på gatan

Orsaken till händelsen är oklar, men enligt medieuppgi­fter kan materialut­mattning ligga bakom. Även Berlinsena­torn Iris Spranger har tagit upp det som en möjlig orsak.

– Utredninge­n är naturligtv­is inte avslutad, men de första tecknen tyder ändå på en materialut­mattning, säger hon till nyhetsbyrå­n DPA, enligt Berliner Morgenpost.

Akvariet genomgick en omfattande renovering så sent som 2020.

 ?? BILD: SOEREN STACHE ?? En fisk ligger bland bråten utanför hotellet.
BILD: SOEREN STACHE En fisk ligger bland bråten utanför hotellet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden