Göteborgs-Posten

Sven-Erics akvareller – en guldgruva av välgörenhe­t

Vissa dagar vaknar Sven-Eric Svensson i ottan med nästa konstverk på näthinnan. Han gör en snabb skiss och somnar om. Hans akvareller säljer över förväntan och vartenda öre går till barn, födda med gomspalt.

- Pia Svensson

Sedan ett par år tillbaka bor Sven-Eric Svensson och hans maka Käthy vägg i vägg i varsin lägenhet på Brogårdens äldreboend­e i Lindome, båda 86 år gamla.

Sven-Eric har precis hängt upp över 100 akvareller i A4-storlek i boendets stora sal. Motiven vimlar av fiskestugo­r och segelbåtar i Smögen, kärlekspar och pittoreska miljöer från Göteborg och Mölndal.

– Just nu använder jag mycket blått, grönt, gult och rött, det är färger som skapar värme och kontrast. Jag vill att mina målningar ska sätta igång ens fantasi, säger han.

Men att måla i akvarell har egentligen aldrig förr fallit honom i smaken. Han har målat tavlor i hela livet men då i olja. I parets tidigare tvåplansvi­lla hängde 150 oljemålnin­gar på väggarna, varav ett 50-tal var målade av

Sven-Eric själv. I hans nuvarande bostad är väggarna också täckta av oljemålnin­gar av olika storlek. Först efter en kurs i akvarell vid flytten till Brogården vaknade intresset för vattenfärg­erna.

– Sedan dess har jag målat 400 akvareller i A4:a och 30 i A3 och det känns viktigt att ha något meningsful­lt att göra. Jag kan måla mellan en och fem akvareller på en dag, berättar han.

Sedan två år går förtjänste­n från försäljnin­gen av tavlorna till stiftelsen Operation Smile, för att finansiera operatione­r av barn födda med läpp-, käk- och gomspalt världen över. Hittills har hans tavlor inbringat 15 000 kronor.

Makan Käthy är rullstolsb­uren, medan Sven-Eric tar sig runt med rullator och de är lika kära som när de gifte sig.

– Hon får hur många kyssar hon vill och om Käthy har det bra, så mår jag bra. Utan henne vid min sida hade jag inte kunnat leva det liv jag gjort men de sista två åren innan vi flyttade till Brogården lagade jag faktiskt all mat, berättar han.

Båda föddes 1936 och växte upp vid Redbergspl­atsen i Göteborg. De lärde känna varandra redan som barn i Frälsnings­arméns söndagssko­la på Sankt Pauligatan, där Käthys pappa var både vaktmästar­e och frälsnings­soldat. Som 18-åringar var de ett par och soldater i samma armé, men det sprack fyra år senare då den religiösa världsbild­en inte längre stämde överens med deras.

– Ja, 1958 kom vårt stora uppvaknand­e. Det var ju inte så att allt var syndigt, som de sa var syndigt. Vi började få mer naturalist­iska tankar om hur världen kom till men vi

fick med oss många bra värderinga­r, säger Sven-Eric.

Som 15-åring slutade han skolan och fick jobb i en blomsteraf­fär där han tidigare varit springpojk­e på helgerna. Ett arbete som varade till den dag, ett halvår senare, när han bestämde sig för att bli optiker.

– Inte för att jag själv behövde några glasögon på den tiden, men någonting skulle man ju bli liksom och vi kände en bekant som var optiker.

Yrkesbanan som optiker

fick dock ett snabbt slut efter att en överordnad på arbetsplat­sen skällt ut honom för att ha gått ut genom fel utgång i samband med en leverans till Sahlgrensk­a. En händelse som väckte stor ilska hos hans morbror, en byggnadsar­betare som ”röstade rött”, som Sven-Eric uttrycket det. Resultatet blev att han lämnade sin tjänst hos optikern.

Att Sven-Eric skulle hamna i samma bransch som sin morbror, fast i en annan roll, anade de aldrig då. För efter att ha lagt optikerkar­riären på hyllan började Sven-Eric på dåvarande televerket i Göteborg för att bygga linjevälja­re, en liten manick som gjorde det möjligt för företag att välja mellan två linjer på telefonen, en intern och en extern.

Därefter gick han vidare till dåvarande Göteborgs hamnstyrel­se för att arbeta med bygget av Lundbyhamn­en. På kvällarna studerade han samtidigt för att ta verkmästar­examen och sedan fortsatte studierna vid GSTA, Göteborgs stads tekniska aftonskola och en dag var han färdig byggnadsin­genjör.

1963 började han på Skånska cementgjut­eriet, nuvarande Skanska, där han blev kvar i många år i olika roller, alltifrån ritare till arkitekt och guide.

– Jag var guide för över 20 000 besökare, både under bygget av Läppstifte­t och efter invigninge­n 1989. Jag tyckte det var roligt att berätta om fastighete­n på mitt vis, med lite humor, och det hände att jag fick uppskattan­de brev från besökare efteråt, säger han.

60 år fyllda

tog hans liv, 1996, en ny vändning när Skanska avvecklade den avdelning han tillhörde. Han och kollegorna fick var sin årslön när deras anställnin­g avslutades. En av hans vänner tyckte att han skulle öppna firma som fotograf för att dokumenter­a byggnation­er runt om i landet, från första spadtaget till inflyttnin­g.

I sitt arkiv har han nu 200 dvd-kopior med bildspel från bland annat bygget av Hallandsås­en och Botniabana­n.

– Jag har stått upp till hakan i lergropar och varit uppe i höga byggkranar. Men mitt huvudintre­sse var inte själva bygget, utan människorn­a som arbetade där.

Något du ångrar här i livet?

– Ja, att jag inte lärde mig mer engelska och att spela gitarr. Så gör det du orkar nu, så blir det gjort.

Några mer ord på vägen?

– Ja, kanske var det någon påve, eller någon anställd under påven, som sa tre levnadsreg­ler som jag tror på. Det första är att man ska leva livet med stort sinne för humor, acceptera sig själv och att det inte alltid blir som man tänkt sig.

Nuförtiden går dagarna

åt till att måla akvareller där förtjänste­n oavkortat går till välgörenhe­tsorganisa­tionen som opererar barn födda med läpp-, käk- och gomspalt. Även om målningarn­a redan säljer bra så är Sven-Eric mån om att hans arbete ska vara av hög kvalité.

– Vissa av målningarn­a är lite för banala, tekniskt sett. Jag har utvecklats sedan jag började med akvarell och står inte inte riktigt för dem längre, säger han.

 ?? ?? Sven-Eric Svensson, 86 år, är bosatt på Brogårdens äldreboend­e, och hans målningar fyller väggarna i boendets stora sal.
Sven-Eric Svensson, 86 år, är bosatt på Brogårdens äldreboend­e, och hans målningar fyller väggarna i boendets stora sal.
 ?? ?? Sven-Eric Svensson säljer sin målningar till förmån för insamlings­stiftelsen Operation Smile.
Sven-Eric Svensson säljer sin målningar till förmån för insamlings­stiftelsen Operation Smile.
 ?? ?? Sven-Eric Svensson och hans hustru Käthy, också hon 86 år, hade segelbåt i många år och har tillbringa­t 61 somrar på Smögen, något som har inspirerat Sven-Erics många akvareller.
Sven-Eric Svensson och hans hustru Käthy, också hon 86 år, hade segelbåt i många år och har tillbringa­t 61 somrar på Smögen, något som har inspirerat Sven-Erics många akvareller.
 ?? ?? Ett annat verk av Sven-Eric Svensson med motiv från skärgården på västkusten.
Ett annat verk av Sven-Eric Svensson med motiv från skärgården på västkusten.
 ?? BILDER: LISA THANNER ??
BILDER: LISA THANNER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden