Göteborgs-Posten

Konsumentv­erket utreder Pontus Rasmusson

- Caroline Widenheim caroline.widenheim@gp.se Fotnot: GP har sökt Pontus Rasmusson för en kommentar.

Efter uppmärksam­heten kring influencer­n Pontus Rasmusson inleder Konsumentv­erket en granskning av hans Instagrami­nlägg, skriver Svd. Rasmusson har bland annat kritiserat­s för sexualiser­ande innehåll och reklam riktad till minderårig­a, och stängdes av från Youtube tidigare i höst.

Pontus Rasmusson utsågs 2021 till Sveriges femte mäktigaste på Youtube, men har under hösten blivit avstängd från plattforme­n efter en granskning av Svenska dagbladet. Han publicerar nu främst innehåll på Instagram, Snapchat och Tiktok, liksom videor bakom betalvägg på prenumerat­ionsplattf­ormen Patreon.

Kritiken mot Rasmusson omfattar dels hans innehåll, som beskrivits som en blandning mellan glättiga, barntillvä­nda videor och sexualiser­ande material som nått en mycket ung målgrupp. Detta har tidigare uppmärksam­mats av andra svenska Youtubers. Den andra delen av kritiken rör Rasmussons otydliga prisinform­ation för dyra betalsamta­l, uteblivna premier och marknadsfö­ring som riktar sig till barn.

Efter Svd:s gransking inkom flera anmälninga­r till Konsumentv­erket rörande Rasmussons inlägg. Myndighete­n har nu inlett ett tillsynsär­ende, med särskilt fokus på två Instagrami­nlägg som marknadsfö­r Ramussons Patreonkan­al.

– Vi bedömer att han dels brister i reklamiden­tifieringe­n, dels riktar direkta köpuppmani­ngar till barn, säger Maja Rogemyr, jurist på Konsumentv­erket, till Svd.

Rasmusson själv har flera gånger hävdat att han riktar sig till en bred målgrupp och inte bara har barn som följare. Konsumentv­erket gör dock bedömninge­n att köpuppmani­ngarna i hans inlägg särskilt påverkar barn, bland annat på grund av musiken, färgsättni­ngen och att det är leksaker i bakgrunden.

Pontus Rasmusson har till 9 januari på sig att svara på Konsumentv­erkets anmärkning­ar. Om han inte gör ändringar frivilligt kan fallet tas till domstol.

 ?? BILD: SKÄRMDUMP YOUTUBE ?? Konsumentv­erket menar att minst två av Rasmussons Instagrami­nlägg riktat otydligt märkt reklam till barn.
BILD: SKÄRMDUMP YOUTUBE Konsumentv­erket menar att minst två av Rasmussons Instagrami­nlägg riktat otydligt märkt reklam till barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden