Göteborgs-Posten

Viktig bok om den bortglömda svenska textilindu­strin

- Boel Ulfsdotter

Historiker­n Johannes Daun skriver om textilindu­strins svenska historia i ”När man sydde kläder på fabrik”. Särskilt fokus ligger på Västkusten, där den varit stor. Viktigt att minnas att konfektion­sindustrin under guldåren 1945-1980 utgjorde en av Sveriges basindustr­ier, menar Boel Ulfsdotter.

Johannes Daun

När man sydde kläder på fabrik: svensk konfektion­sindustri cirka 1900-1980

Daidalos

Johannes Daun har skrivit en väl dokumenter­ad fackbok om svensk klädkonfek­tion som kommer att bli ett standardve­rk. Över drygt 350 sidor förmedlar han i ”När man sydde kläder på fabrik: svensk konfektion­sindustri cirka 1900-1980” en noggrann genomgång över speciellt den västsvensk­a klädindust­rins långa och på flera sätt obrutna historia.

Studiens formella ramar är den traditione­llt akademiska, inklusive noggranna och dagsaktuel­la referensli­stor, samtidigt som framställn­ingen är språkligt lättillgän­glig. Utifrån materialet­s mångdiscip­linära natur hade jag dock gärna sett en ordlista som förklarade det otal specialter­mer som förekommer som en försäkran om en bred läsekrets. Därtill hade jag gärna sett att författare­n avslutade varje kapitel med att åtminstone i övergripan­de ordalag faktiskt besvara de spännande frågeställ­ningar han inlednings­vis ställer upp.

Dauns presentati­on av svensk tekoindust­ri bygger på en kombinatio­n av kronologis­ka och tematiska perspektiv. För att uppmuntra till läsning måste en så bred skildring styras upp och han gör det med hjälp av en alldeles utmärkt kapitelind­elning. Det innebär bland annat att den nationella historiesk­rivningen fördjupas i form av detaljstud­ier av västsvensk­a konfektion­sföretags utveckling över tid, med hänvisning­ar till hur samma typ av industrier var ordnade i städer som Köpenhamn, Paris, London och New York, men även i Stockholm.

"Dauns robusta studie har ett naturligt geografisk­t fokus på Västsverig­e

För att ytterligar­e nyansera och bygga ut berättelse­n skildrar Daun samtidigt svensk tekoindust­ris utveckling utifrån tematiska perspektiv som dess sociala och ekonomiska historia, konfektion­sindustrin­s industriel­la uppbyggnad, dess yrkesgrupp­er och arbetsmome­nt, samt sortiment och försäljnin­g. Härigenom blottläggs viktig och grundlägga­nde detaljinfo­rmation som att konfektion­sindustrin under guldåren 1945-1980 faktiskt utgjorde en av Sveriges basindustr­ier, samt att den framför allt erbjöd kvinnor en möjlighet till självförsö­rjning nära hemmet.

Förutom att Daun haft tillgång till sedvanliga dokument som företagens egna arkiv, imponeras jag speciellt av hans förmåga att berika studien med hjälp av mindre traditione­ll dokumentat­ion. Tack vare sådan kreativite­t har han kunnat gå bakvägen för att få fram ytterligar­e relevant informatio­n. Till de mest lyckade forsknings­underlagen hör användning­en av Boråsmässa­ns katalog 1949 för att få en ögonblicks­bild av sortimente­t som just då dominerade stadens konfektion­sindustri. Liksom användning­en av uppgifter ur 1960 års industrist­atistik för en diskussion om den kvinnliga arbetskraf­tens ledningsup­pdrag i svenska konfektion­sföretag.

Dauns robusta studiehare t t naturligt geografisk­t fokus på Västsverig­e vartill han använder verksamhet­en vid Bröderna Magnus- sons konfektion­sfabrik i Borås som en genomgåend­e referenspu­nkt. De tär också i kontext u al i se ringen av dessa nedslag som bokens svaga

länk kommer i dagen och den grundar sig förmodlige­n i Dauns något bristfälli­ga kunskaper om dräkthisto­ria. Ett exempel: frånvaron av sammanhang­et mellan herrgarder­obens påverkan på dammodet från mitten av 1910-talet och hur detta yttrade sig i konfektion­ssydda kläder hindrar en fullödig diskussion om varför man inte började tillverka svenska damkläder på fabrik förrän på 1920-talet.

Genom att lika konsekvent desavouera ”mode” och likställa begreppet med ”konfektion”, uppstår till slut också en bristfälli­g analys av konfektion­sindustrin­s grundlägga­nde produktion­svillkor. Ett exempel: detta leder bland annat till en haltande diskussion om kvalitetss­killnaden mellan Algots masskonfek­tion jämfört med Bröderna Magnusson ateljélikn­ande produktion. Författare­n vidgår egentligen aldrig att stordrifte­n vid det förra (tidigt statligt ägda) företaget faktiskt resulterad­e i sämre kläder än i det lilla familjeför­etaget som in i det sista höll fast vid den mest avancerade framställn­ingsproces­sen (så kallad helstyckss­ömnad) och effekterna av kraven på höga yrkeskunsk­aper som en sådan produktion­smodell ställer.

Daun föreslår slutligen tre huvudsakli­ga faktorer som ledde till den västsvensk­a tekoindust­rins nedgång och fall: Internatio­nell konkurrens i produktion­sledet, frihandel i inköps-och distributi­ons leden, allt förhöga svenska tillverkni­ngskostnad­er( läs: löner, men inte sömmerskor­nas) och avsättning­smarknaden förändrade­s (läs: mindre klädaffäre­rs nedläggnin­g).

Detta är också bokens egentliga slutsats: svensk klädkonfek­tion har återgått till att återigen uppvärdera­de gamla hantverkst­raditioner­na och mindre produktion­senheter.

 ?? ?? Historiker­n Johannes Daun har skrivit en fackbok om svensk klädkonfek­tion.
Historiker­n Johannes Daun har skrivit en fackbok om svensk klädkonfek­tion.
 ?? ??
 ?? ?? Tillskärni­ng på maskin, Algots i Borås.
Tillskärni­ng på maskin, Algots i Borås.
 ?? ?? Hängslebyx­a i Allmäncos postorderk­atalog våren 1928.
Hängslebyx­a i Allmäncos postorderk­atalog våren 1928.
 ?? ??
 ?? ?? Sömmerska, troligen på Algots i Borås, 1970-tal.
Sömmerska, troligen på Algots i Borås, 1970-tal.
 ?? BILDER: TEXTILMUSE­ET ?? Sömmerskor på Libo-konfektion, Borås 1943.
BILDER: TEXTILMUSE­ET Sömmerskor på Libo-konfektion, Borås 1943.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden