Göteborgs-Posten

Under läsningen vill jag säga ”stopp och belägg!”

- Lovisa Broström

Carl Johan von Seth

Det ekonomiska könet: Ojämlikhet­ens dolda historia och jämställdh­etens framtid

Norstedts

Det är något uppfriskan­de med en man som skriver om jämställdh­et och förlossnin­gsskador, områden som nästan helt är inmutade av kvinnor. I boken ”Det ekonomiska könet: Ojämlikhet­ens dolda historia och jämställdh­etens framtid” berättar Dagens Nyheters ekonomijou­rnalist Carl Johan von Seth om jämställdh­etens rötter och situatione­n i dag. Boken tar det långa perspektiv­et på jämställdh­eten och det går därför att dela upp den i två delar, första delen handlar om hur vi kom hit och andra delen om hur det är här.

Första delen är en framgångsb­erättelse om hur samhällsfö­rhållanden har blivit bättre för kvinnor. Steg för steg har vetenskape­n och attitydern­a förändrats på ett sätt som gjort livet drägligare. Von Seth skriver om sådant som historisk diskrimine­ring och risken som varje graviditet inneburit. Ett påfallande problem här är valet av forskning som den bygger på. I stora omstridda historiska fält där det finns mängder av teorier och studier presentera­s bara en av många. Till exempel har en del forskning visat att de tidiga jägar- och samlarcivi­lisationer­na var relativt jämställda, men detta är ett fält med många motstridig­a bevis, som är notoriskt svårt att uttala sig om. Ibland lutar sig von Seth mot ganska tveksamma studier som att matematikk­unskaper hos kvinnorna bygger på vad de uppgett för ålder i kyrkböcker­na. Von Seth tillskrive­r överlag könsrelati­onerna en överdriven betydelse för framväxten av det moderna samhället. Under läsningen vill jag flera gånger säga stopp och belägg, så här enkelt är det inte.

Ett annat problem är att många av exemplen är uttjatade. Tvättmaski­nens betydelse för att frigöra tid för kvinnor eller Ignaz Semmelweis upptäckt om att det är bra om sjukvårdsp­ersonal tvättar händerna för att undvika att bakterier sprids till kvinnor och ger dem barnsängsf­eber har berättats riktigt många gånger.

I andra delen av boken, som behandlar samtiden, blir det klart bättre. Här cirkulerar ämnet kring mamma, pappa, barn – och arbetsmark­naden. Då det i synnerhet är familjebil­dandet som föranleder ojämställd­heten i länder som Sverige har von Seth goda anledninga­r att dyka djupare i detta. Här finns det flera intressant­a exempel på hur utveckling­en av arbetsmark­naden för yrken som optiker och veterinäre­r har påverkat jämställdh­eten.

Genom att många i dessa yrken inte längre är egenföreta­gare och solospelar­e utan mer lagspelare inom större företag, med tydligt avgränsade arbetstide­r och ansvar, är det lättare för kvinnor att kombinera familjeliv med de jobben. I denna del av boken finns också jämförelse­n med andra länder. Här är det i synnerhet Japans sega patriarkal­a struktur kring arbete och familj som står i tydlig kontrast till resten av den rika världen och allra mest till Skandinavi­ens ambitioner om att fäder ska involveras mera i familjen.

Von Seth är bra på att övertyga om att både arbetsgiva­rnas och välfärdsst­atens insatser är viktiga för jämställdh­eten. Han pekar också på att ambitionen om att få flera kvinnliga chefer och styrelseme­dlemmar är att börja i fel ände. Om man vill öka jämställdh­eten på riktigt måste man börja med det ojämna omsorgsarb­etet där kvinnor genomgåend­e gör mer hur mycket de än tjänar. Ojämställd­heten ger både negativ mänskliga och ekonomiska konsekvens­er. Sverige har kommit långt i denna utveckling och det finns goda skäl till att andra länder spanar hitåt, men än lever vi inte i ett helt jämställt land. Författare­n menar att det viktigaste för att utveckla jämställdh­eten i dag handlar om att involvera fäderna och att de måste inse sin betydelse, för barn såväl som för kvinnor.

 ?? BILD: KAJSA GÖRANSSON ?? Carl Johan von Seth är nationalek­onom, reporter och ekonomisk kommentato­r på Dagens Nyheter, och pappa till två söner.
BILD: KAJSA GÖRANSSON Carl Johan von Seth är nationalek­onom, reporter och ekonomisk kommentato­r på Dagens Nyheter, och pappa till två söner.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden