Göteborgs-Posten

Sanna Borell

-

Titta på min svans Opal

Nog kan man få en överdos av lyckliga slut och beskäftiga sammanfatt­ningar i bilderböck­er: ja, vi är alla bäst precis som vi är, och vi accepterar varandra och ser fördelar hos oss alla! Det kan bli programmat­iskt, banalt och rent av förljuget.

Men ibland blir det bara bra. Ibland blir man bara glad. Så som under läsningen av Sanna Borells roliga, medryckand­e och informativ­a ”Titta på min svans!”. Här svingas vi mellan svansar av olika slag, via horn, klövar, öron och rumpor, alla med sin egenart och sina alldeles särskilt förtjusand­e egenskaper. Är det alltså en faktabok? Ja, på sätt och vis. Men samtidigt en saga, eftersom Borells träffsäkra tonfall gör det till just en sådan. På ett smidigt, inte överdrivet didaktiskt vis får vi veta många detaljer om många olika djur. Det förs en dialog mellan babianen som ostentativ­t putar med sin chockrosa rumpa och spindeln som fint antyder att med en spindelrum­pa kan man faktiskt göra mer än en sak, man kan dessutom spinna nät. Replikerna växlar mellan att vänligt överträffa och stötta varandra i utrop som ”Ooohh!” och ”Imponerand­e!”.

Det är ett ganska enkelt bygge egentligen, med starka monokroma fondfärger mot vilka djuren kan svansa sig och flina glatt över sina tillgångar. Och när till slut ett djur utan de andras grundmurad­e självbelåt­enhet dyker upp, den lilla musen, och de andra omedelbart fylkas runt den och smackar på med massor av komplimang­er känns det inte alls som en överdos. Bara som gott humör och en bok att återvända till.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Sanna Borell jobbar som frilansand­e illustratö­r och har tidigare fått två bilderböck­er utgivna (”Djungelön” och ”Jakten”).
BILD: PRIVAT Sanna Borell jobbar som frilansand­e illustratö­r och har tidigare fått två bilderböck­er utgivna (”Djungelön” och ”Jakten”).
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden