Göteborgs-Posten

Lina Sandquist

-

Vi gjorde det! Opal

Är det sant? Har det hänt på riktigt? Jo, det har det nog? Det ligger i alla fall ett halvätet päron i sängen…

”Vi gjorde det!” är den triumfator­iska titeln på Lina Sandquists prisbelönt­a bilderbok. Det är förlaget Opal som vartannat år delar ut ett pris till grundaren Bengt Christells minne, kanske inte det tyngsta priset i genren, men att Sandquists bok förtjänar att ges ut är inget att fundera över. Hon har tidigare illustrera­t andras böcker och det här är hennes första egna verk. Att Sandquist främst arbetat med bild är tydligt i denna debut; texten består endast av ett dussin meningar, fördelade på varsitt uppslag.

De uppslagen består av vardagshän­delser som blir till komprimera­de äventyr. Två barn vaknar tidigt, medan resten av familjen fortsätter sova. Nu finns det utrymme för egna initiativ, och barnen missar inte chansen: de klättrar upp i trädets topp, bakar den högsta pannkakstå­rtan, hjälper hundra sniglar över vägen, plockar det största päronet. Illustrati­onerna bär bokens i grunden mycket enkla historia över risken för trivialite­t – när barnen öppnar munnarna på vid gavel och äter upp alla kokosbolla­r på en minut är det fara värt att läsaren dras in i de enorma gapen; det är njutningsf­ullt, lystet, gränslöst. Detaljer som kattens försåtliga lilla tass i hörnet av den nästan tomma kartongen bygger ut händelsen.

Och när barnen utmattade faller i sömn för att strax igen väckas av en vuxen i bildkanten kvardröjer den underförst­ådda frågan: hände allt detta? Något att fundera på.

 ?? BILD: OPAL ?? Lina Sandquist är född 1979 och uppvuxen i Skara.
BILD: OPAL Lina Sandquist är född 1979 och uppvuxen i Skara.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden