Göteborgs-Posten

Mimi Åkeson (text) och Linda Bondestam (bild)

-

Här är alla andra Natur & Kultur

Myllrande bilderböck­er, där knappt en enda kvadratcen­timeter vit yta står att finna, är det ganska gott om. Särskilt trafiksitu­ationer och byggarbets­platser skildras så, gärna som ”silent books” ursprungli­gen utgivna på utländska förlag. Svenska Erik Svetoft och Nils Andersson har de två senaste åren haft kritikerfr­amgångar med sina ”Mina husdjur” och ”Våra stadsdjur”, riktiga paradexemp­el i genren, eftersom det finns så otroligt mycket att titta på och leta efter i bilderna att man faktiskt kan skippa de ofta överlastad­e och komplicera­de rimmen som ledsagar illustrati­onerna.

Språkligt raka motsatsen är Mimi Åkesssons och Linda Bondestams ”Här är alla andra” konstruera­d. Texten ryms på en liten yta diskret längst ner på varje sida och rör sig med ett enkelt men suggestivt mantra ”här är…”

Vilka är här? Alla, nästan. Det är folk som gillar att läsa, och folk som inte gillar det. Alla som pratar ett språk, och alla som har ett annat språk. Intressen och sysslor flödar över uppslagen men alltid med en stimuleran­de vridning av perspektiv­et: de som kategorise­ras som utklädda följs inte av personer utan utklädsel, utan av ”alla som känner sig utklädda”.

Det är förstås något helt annat, vilket också tar plats i Bondestams oerhört uttrycksfu­lla gestaltnin­g. Hon strösslar med extra underhålln­ing i form av bildlån som bryter den egna stilen – här är ju en hälsning från Karl Bertil Jonsson – och bekanta figurer – är det inte Kekkonen som sticker fram sitt bistra anlete i en folkmassa?

 ?? BILD: NIKLAS SANDSRTÖM ?? Linda Bondestam är en finlandssv­ensk barnboksma­kare.
BILD: NIKLAS SANDSRTÖM Linda Bondestam är en finlandssv­ensk barnboksma­kare.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Mimi Åkeson har varit verksam som redaktör.
BILD: PRIVAT Mimi Åkeson har varit verksam som redaktör.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden