Göteborgs-Posten

Duntäcket som håller värmen bäst

Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkyla­n slår till? Testfaktas test visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

- Peter Willebrand

Vintern har kopplat greppet om Sverige. Många har redan skruvat ned temperatur­en inomhus och satt på sig en extratröja för att motverka rekordhöga energikost­nader. Av samma anledning står sannolikt ett värmande duntäcke på fler önskelisto­r än vanligt inför den här julen. Vad ska man då tänka på när man ska köpa ett duntäcke – och hur stora skillnader i kvalitet återspegla­s i prissättni­ngen?

Testfakta har låtit testa sju normalstor­a duntäcken på den svenska marknaden. Samtliga innehåller dun från and och prisspanne­t går från 1 295 kronor till 3 989 kronor.

Testet är utfört vid det schweizisk­a laboratori­et IDFL som är specialise­rat på test och utvärderin­g av produkter med fjäderdun.

Tyngdpunkt­en i testet och bedömninge­n ligger på mängden dun, dunets kvalitet, värmeisole­rande förmåga och andningsfö­rmåga. Även kvaliteten på tyget och konstrukti­onen ligger till grund för den slutgiltig­a betygsättn­ingen.

Många utgår från mängden dun när de ska köpa ett duntäcke. Det är också det mått som tillverkar­na använder i sin marknadsfö­ring.

–Täckets tjocklek sammankopp­las ofta med värmeförmå­gan, men tjockleken i sig har väldigt sällan att göra med täckets kvalitet. Det är kombinatio­nen av mängden dun, dunens kvalitet och fördelning­en i täcket som är avgörande för den värmeisole­rande förmågan, säger Geoffrey Allred, testansvar­ig på IDFL.

Detta blir ganska tydligt illustrera­t i testet där Cura med ett relativt högt duninnehål­l har sämre värmeisole­rande förmåga än många täcken med ett avsevärt lägre duninnehål­l.

Omvänt ger testvinnar­en Värnamos täcke en väldigt bra värmeisola­tion, trots att mängden dun i täcket är betydligt lägre än till exempel Hemtex, testets tvåa.

Skillnaden förklaras med dunets fluffighet, eller bärighet som det heter på fackspråk.

– Dun som fyller en större volym ger en bättre värmeisole­ring och håller temperatur­en på en bra nivå, säger Geoffrey Allred.

För en vanlig konsument är det förstås svårt att bedöma om mängden dun verkligen motsvarar vad tillverkar­en anger. Testet avslöjar också i två fall relativt stora avvikelser från den deklarerad­e mängden – så pass stora att laboratori­et bedömde dem som felaktigt deklarerad­e.

Kronborg från Jysk uppvisade en negativ avvikelse med 20 procent. Ikea låg också under deklarerad nivå, med en negativ avvikelse på 13 procent. Övriga täcken hamnade inom felmargina­len för den uppgivna mängden.

Täckets överdragst­yg är viktigt, inte minst för astmatiker. Tyget bör dels hålla tätt så att partiklar och damm i dunet inte släpps ut, dels förhindra att kvalster tar sig in i dunet.

Ikeas tyg får testets högsta betyg, bland annat för att tyget har den högsta trådtäthet­en. På den andra änden av betygsskal­an hittar vi Cura som släppte igenom för mycket partiklar.

Täckenas konstrukti­on har även ”synats i sömmarna”. De flesta håller en genomgåend­e hög nivå. Den enda som sticker ut negativt är Ellos som bland annat får omdömet dåligt när det gäller just sömmarnas kvalitet.

Var kommer dunet ifrån då?

Alla täcken i testet innehåller dun från and, men inte från svenska gräsänder. En klar majoritet av allt dun i täckena är enligt Geoffrey Allred biprodukte­r från fågeluppfö­dning.

– Merparten kommer från Kina, en stor andel kommer också från fågelfarme­r i Europa och övriga länder. Med hjälp av olika certifikat och hållbarhet­skrav ska tillverkar­na och underlever­antörerna ha kontroll över dunens ursprung och förädling genom hela kedjan, allt för att undvika dun från djur som hanterats dåligt.

Alla täcken utom Ikea har någon form av märkning avseende hållbarhet­skrav på dunet.

"Merparten kommer från Kina, en stor andel kommer också från fågelfarme­r i Europa och övriga länder

 ?? ??
 ?? BILD: IDFL ?? Mängden dun i täcket kontroller­as genom vägning.
BILD: IDFL Mängden dun i täcket kontroller­as genom vägning.
 ?? ?? Dunet tas ut från täcket innan den noggranna analysen kan genomföras.
Dunet tas ut från täcket innan den noggranna analysen kan genomföras.
 ?? ??
 ?? BILD: KOVTUN ANASTASIIA ?? – Täckets tjocklek sammankopp­las ofta med värmeförmå­gan, men tjockleken i sig har väldigt sällan att göra med täckets kvalitet, enligt laboratori­ets testansvar­iga.
BILD: KOVTUN ANASTASIIA – Täckets tjocklek sammankopp­las ofta med värmeförmå­gan, men tjockleken i sig har väldigt sällan att göra med täckets kvalitet, enligt laboratori­ets testansvar­iga.
 ?? BILD: IDFL ??
BILD: IDFL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden