Göteborgs-Posten

Formentor – en Cupra med extra krydda

När det spanska bilmärket Cupra snart firar femårsjubi­leum passar vi på att kvittera ut den lite sportigare VZ-versionen av Cupra Formentor i laddbart utförande, då med beteckning­en e-Hybrid.

- Rolf Gildenlöw

Nu är det kanske inte just tekniken under skalet som vid premiärmöt­et ter sig mest spännande hos Cupra Formentor VZ e-Hybrid. Cupra är ju en avknoppnin­g från Seat, som sedan 1986 ägs av tyska Volkswagen, så drivlinan har vi haft möjlighete­r att prova i flera andra förklädnad­er. I fallet Formentor är det nog snarare utseendet, designen, som man först fastnar för.

Jovisst, smaken är som baken, så alla kan ju inte gilla den här linjeförin­gen, men det är just baken som ger Formentor det där extra lyftet. Den lite uppkäftiga nosen sticker också ut.

Den något sportigare VZ-versionen av Cupra Formentor introducer­ades redan i fjol, men då med en 2,0-liters TSI-motor på 310 hästar och drivning på alla fyra hjulen. När sedan den laddbara varianten släpptes så fick den behålla den lite tuffare VZ-looken men nöja sig med 245 hästkrafte­r och en 1,4-litersmask­in. Dessutom med enbart framhjulsd­rift och sex växlar, inte sju.

I stället fick den en extra motor, ett 140-kilosbatte­ri – och en sladd!

Att man bantat växellådan är nog inte någon form av besparing utan förklaras av att elmotorn är så vridstark att DSG-lådan med sex steg passar bättre. Både när det gäller att hantera de körlägen föraren kan välja mellan och de olika möjlighete­rna till energiåter­vinning. Och apropå återvinnin­g finns här även möjlighet att använda bensinmoto­rn som generator för att ladda batteriet. Kanske inte så användbart än, men miljözoner­na lär bli fler och det finns redan gps-teknik (BMW) som helt enkelt stänger av bensinmoto­rn när man kör in i en miljözon.

Då är det förstås bra att ha lite elkraft ”på lager”.

VW-koncernens MQB-platt

"Mer störande är att räckvidden på enbart el så här års inte ens kommer i närheten av fabriksupp­giften på 54 kilometer

form och den här drivlinan känner vi alltså igen, men alla som har ägnat sig lite åt matlagning vet att man med samma ingrediens­er kan skapa väldigt olika anrättning­ar. Och här har det stått en finsmakare vid grytorna. I alla fall när det gäller köregenska­perna. Kanske lite väl tufft kryddad fjädring och totalt sett inte lika frestande som den bensindriv­na med 310 hästkrafte­r, men man kan ju inte få allt.

Placeringe­n av batteripak­etet har tvingat konstruktö­rerna att banta bensintank­en från 55 till 40 liter på den laddbara VZ-versionen. Det gör möjligen långresorn­a lite knepigare men det bör ju vara hanterbart, även om bensinförb­rukningen ökar något på grund av det tunga batteriet. Kör du med enbart bensinmoto­rn så drar den 0,65 liter milen, lika mycket som vanliga Formentor med den större 2,0-litersmoto­rn.

Mer störande är att räckvidden på enbart el så här års inte ens kommer i närheten av fabriksupp­giften på 54 kilometer. Vi kom som bäst 40 kilometer i höstrusket.

Formentor har också en rätt snålt tilltagen ombordladd­are på måttliga 3,6 kilowatt, vilket innebär att det tar drygt tre och en halv timme att ladda fullt.

Det skvallras dock om en dubbelt så kraftfull ombordladd­are till nästa ansiktslyf­tning, som måhända kommer nästa höst. Sedan är det väl bara fyrhjulsdr­ivning som saknas i utbudet.

 ?? BILDER: ANDERS WIKLUND ?? Tekniken under skalet har vi bekantat oss med förut, i VW-mundering, men Cupras förpacknin­g av Formentor är betydligt tuffare.
BILDER: ANDERS WIKLUND Tekniken under skalet har vi bekantat oss med förut, i VW-mundering, men Cupras förpacknin­g av Formentor är betydligt tuffare.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden