Göteborgs-Posten

Infantino om dödstalen: ”Behöver vara precisa”

- Linnéa Engholm

Gianni Infantino var en timme sen till sin egen presskonfe­rens inför finalhelge­n i fotbolls-VM i Qatar. Han fick sedan bland annat frågan om varför siffrorna över dödsfall i samband med VM varierar så mycket. – När vi pratar om siffror behöver vi vara väldigt precisa och specifika, sade Infantino.

Två gånger under fotbolls-VM i Qatar har Internatio­nella fotbollsfö­rbundets (Fifa) ordförande Gianni Infantino skapat rubriker med sina egna presskonfe­renser.

Under den första, den 19 november, handlade det om vad han sade. Den andra inleddes med frågetecke­n.

Presskonfe­rensen med Infantino inför helgens VM-avslutning skulle ha startat 10.30 svensk tid, men strax efter elva hade den fortfarand­e inte dragit i gång. Först 11.30 – en timme försenad – tog schweizare­n plats på scenen i Doha.

Infantino har varit öppen med sitt stöd för värdlandet Qatar, trots omfattande kritik från omvärlden mot landets bristande mänskliga rättighete­r, misstänkt korruption och dödsfall bland de migrantarb­etare som byggt arenorna.

Infantino fick frågan om hur det kan komma sig att han själv pratar om tre som avlidit i samband med VM-bygget inför mästerskap­et medan de qatariska arrangörer­na pratar om 400–500.

– Varje dödsfall är ett dödsfall för mycket. Det är såklart en tragedi, sade Infantino och lade till:

– När vi pratar om siffror behöver vi vara väldigt precisa och specifika.

Infantino menar att den högre siffran pekar på övriga dödsfall som skett i Qatar under flera år, som inte nödvändigt­vis har handlat om byggandet av VM-arenor.

– När det gäller att öka säkerheten och skydda dem som arbetat med mästerskap­et så gjorde vi det, sade han.

– Vi vill använda VM för att förbättra livet för människor.

För det mesta handlade presskonfe­rensen annars om att hylla mästerskap­et.

– Det första jag vill ta upp är styrelsens

enhälliga beröm för detta mästerskap. tack till alla som har bidragit till att göra detta till det bästa VM:et någonsin, sade Infantino och tog upp det historiska med värdlandet, det första i arabvärlde­n att arrangera VM, men också det historiska som skett på planen.

– Fotbollen är för första gången global på riktigt. Speciellt med ett afrikanskt land, ett arabiskt land, i semifinal. Vi har också haft den första kvinnliga domaren i VM i form av Stéphanie Frappart från Frankrike.

I sitt öppningsta­l inför mästerskap­et uttryckte Gianni Infantino något som kan tolkas som stöd åt hbtqi-rörelsen i Qatar samt till de gästarbeta­re som jobbat under dåliga förhålland­en för att färdigstäl­la VM-arenorna i tid.

– I dag känner jag mig som en qatarier, som en arab, som en afrikan, som homosexuel­l, som en migrantarb­etare, sade han.

Han påbörjade sedan en uppläxning av medierna, som han menar varit för selektiva i sin rapporteri­ng kring mästerskap­et. Han kalllade dessutom kritiker av mästerskap­et för hycklare.

– Vi européer borde be om ursäkt för det vi har gjort de senaste 3 000 åren innan vi börjar ge moralpredi­kningar.

– Det betyder inte att vi inte ska peka på saker som inte fungerar här i Qatar. Det finns saker som måste ses över, men de här ensidiga moralpredi­kningarna är bara hyckleri, rasade han.

 ?? BILD: MARTIN MEISSNER ?? Gianni Infantino höll sin andra presskonfe­rens i Doha under VM.
BILD: MARTIN MEISSNER Gianni Infantino höll sin andra presskonfe­rens i Doha under VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden