Göteborgs-Posten

Nygren om tuffa sitsen i Danmark – och om återkomst

- Adam Fröberg adam.froberg@gp.se

Sommaren 2019 blev han IFK Göteborgs dyraste försäljnin­g någonsin. Tre och ett halvt år senare är han fast på danska Nordsjälla­nds bänk. Nu öppnar han upp om den tuffa situatione­n – och ger sin syn på en återkomst till Blåvitt. – Jag har inte startat en enda match i ligan, det är jag extremt missnöjd med, säger han till GP.

Mycket har hänt sedan sommaren 2019. Inte minst för Benjamin Nygren.

Det var då som IFK Göteborgs jättetalan­g, några dagar innan sin 18-årsdag, såldes för en rekordsumm­a som rapportera­des landa på omkring 50 miljoner kronor.

Nästa destinatio­n blev den dåvarande regerande belgiska mästaren Genk. Sedan dess har han hunnit tillbringa ett och ett halvt år på lån i den nederländs­ka storklubbe­n Heerenveen – innan han i januari 2022 köptes loss av danska Nordsjälla­nd.

– Jag har fått vara med om mycket och skapat mig mycket erfarenhet trots att jag bara är 21 år, säger han.

– Även om jag spelade mer i Blåvitt och det var mer snack om mig då är jag en bättre fotbollssp­elare nu.

Benjamin Nygren är hemma i Göteborg över jul och nyår för att träffa familj och vänner. Den 6 januari är han tillbaka i Danmark för att återuppta träningen med ligaledare­n Nordsjälla­nd som är halvvägs in i säsongen.

– Det har gått jättebra för oss. Vi har ett extremt bra lag och spelar en väldigt bra fotboll. Alla vet vad vi ska göra och vad vår idé är, säger Nygren.

– Vi har varit bättre i de flesta matcherna och lyckats vinna. Det är skillnaden från förra säsongen då vi var bättre i många matcher men inte lyckades vinna.

För Nygrens del har säsongen varit tuffare. När han kom till Nordsjälla­nd i våras fick han genast förtroende och startade i åtta matcher, men hösten har inte alls blivit som han hade hoppats på.

– Jag har inte startat en enda match i ligan, det är jag extremt missnöjd med, säger han.

– Samtidigt har laget gått bra, men jag bytte inte till Nordsjälla­nd för att vara en bänkspelar­e och bara hoppa in. Jag vill starta matcher och det har jag inte gjort. Det är jag inte nöjd med.

Han berättar att han har pratat med sin klubb och sagt att han inte är nöjd med situatione­n.

– Samtidigt från deras perspektiv leder vi ligan, spelar bra och vinner matcher. Det är inte ofta man ändrar på något då även om de tycker att jag har gjort det väldigt bra framför allt på slutet, säger Nygren.

Förklaring­en från klubben och tränare Flemming Pedersens sida är att det går så bra för laget att de inte vill ändra på ett vinnande koncept. Det har Nygren samtidigt förståelse för.

– Det är klart att jag förstår dem. Om jag själv hade varit tränare och vunnit matcher hade jag ju inte ändrat. Det är det inte många som gör i alla fall. Men samtidigt är jag inte nöjd med det.

Diskuterar ni möjlighete­n till ett lån eller en försäljnin­g?

– Vi får se vad som händer. Man får hålla alla dörrar öppna. Det beror på vad det är, det måste vara intressant i så fall, säger han.

På frågan om han ser en hemkomst till IFK Göteborg som en potentiell lösning på situatione­n i Nordsjälla­nd blir Nygren först tyst i någon sekund:

– Jag har inte pratat någonting med Blåvitt. Mitt fokus är på Nordsjälla­nd nu. Det känns inte jätteaktue­llt, säger han.

Har du kontakt med Håkan Mild eller någon annan på Kamratgård­en?

– Nej. Det var bara med de nära vännerna jag har som har spelat där, men de flesta har lämnat nu.

Hur skulle du ställa dig till det om IFK Göteborg hörde av sig?

– Man får alltid ha alla dörrar öppna, men jag vet inte …

Nygren vill inte heller stänga några dörrar för en framtida återkomst till IFK Göteborg.

– Man får se vad som händer. Jag har en lång karriär framför mig. Det skulle vara kul att komma tillbaka någon gång, men jag tror inte att den tiden är nu, säger han.

– Jag håller på Blåvitt och hoppas alltid att de ska vinna när de spelar – förutom om de möter det laget jag spelar i. Då vill jag så klart vinna själv. Jag har hållit på Blåvitt sedan jag var liten och kommer alltid supporta klubben.

 ?? BILD: MATHILDA AHLBERG ?? Benjamin Nygren köptes loss av danska Nordsjälla­nd i januari 2022.
BILD: MATHILDA AHLBERG Benjamin Nygren köptes loss av danska Nordsjälla­nd i januari 2022.
 ?? ARKIVBILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Nygren gjorde succé i den blåvita tröjan våren 2019.
ARKIVBILD: MICHAEL ERICHSEN Nygren gjorde succé i den blåvita tröjan våren 2019.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden