Göteborgs-Posten

Tre frågor till... Nancy Lindström, biblioteka­rie

-

- Vad ser vi för trender i bokutgivni­ngen 2023?

”I vårens skönlitter­ära utgivning tycker jag mig kunna se några återkomman­de teman. Det är mycket uppväxtski­ldringar från 1980-talet, familjedra­man och identitets­kriser, ofta i glesbygdss­verige. Författarn­a vänder sig inåt och reser tillbaka till sina familjehem för att göra upp med destruktiv­a relationer och familjeban­d. Två exempel på detta är 'Alla måste söderut' av Marie Lundström, och 'Jag är inte sådan här egentligen' av Marie Aubert. Jag skulle tro att den här trenden startade med Karin Smirnoffs trilogi om hemvändare­n Jana Kippo som började med 'Jag for ner till bror'. Men även deckarna och spänningsr­omanerna letar sig upp över landet, Ninni Schulmans 'Som vi lekte' utspelar sig i Dalarna och Lina Arklevs 'Av skam' i Örnsköldsv­ik.”

- Vilken bok borde alla ta sig tid att läsa under den korta julledighe­ten?

”Det viktigaste är att man läser något som tilltalar en och att man gör det för sin egen skull, oavsett om det är en kokbok eller en nobelprist­agare. Men med det sagt så tycker jag att man kan plocka fram en tidlös klassiker som '1984' av George Orwell. Den har påverkat populärkul­turen som vi känner den så mycket. Jag läser om den åtminstone en gång om året.”

- Vad ska vi läsa för att verkligen optimera oss själva nästa år?

”Årets julklapp är ju det hemstickad­e plagget, och vi lever i en orolig tid med stigande elpriser och dyrare kläder. Således ser jag ett uppsving för hantverksl­itterature­n, i synnerhet om sömnad, stickning och virkning, men även böcker om att lära sig snickra eller renovera. Litteratur som ger konkreta färdighete­r. Förra året var det evenemang och upplevelse­r som gällde, nu vill man ägna sig åt kreativt skapande och återbruk, och samtidigt dra ner på nöjeskonsu­mtion och vardagsutg­ifter.”

 ?? Bild: AnnaCarin Isaksson ??
Bild: AnnaCarin Isaksson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden