Göteborgs-Posten

Den välmående medelklass­en och jag

-

MIN VÄN I arbetsloka­len säger att han vet allt om mig. På min mans födelsedag, innan jag hade hunnit säga något, slog han fast att jag hade köpt en varm tröja i födelsedag­spresent till maken och att vi skulle gå ut och äta på kvällen. Han nämnde till och med namnet på restaurang­en som jag förväntade­s ha beställt bord på. Jag fräste rebelliskt att jag faktiskt hade köpt en overshirt och inte en varm tröja och att vi skulle äta på en helt annan restaurang. När jag kom till lokalen nästa gång var det dags igen. Han ”visste” tydligen att jag och min man skulle sälja sommarhuse­t snart och köpa en lägenhet utomlands, där jag skulle sitta på balkongen med fötterna i solen och skriva medan min man var ute och spelade golf. Jag fnyste föraktfull­t åt sådana människor.

Det är något med att han är så nära att ringa in mig som stör, för det är klart att vi har pratat om den där lägenheten i värmen, men då har jag tänkt att jag inte skulle ha en lägenhet i Spanien på samma sätt som andra har en lägenhet i Spanien. Vi skulle inte köpa i ett område där andra svenskar bor till exempel och min man kanske inte skulle spela golf hela tiden. Går det att köpa en lägenhet i Spanien ironiskt? Oklart.

NÄR JAG PROMENERAR i Vasastan i Göteborg dras min blick obönhörlig­t till alla jämngamla som bara nästan är som jag. De har glasögonbå­gar av ett bra märke (mina är från Chanel), svarta kläder och trendig frisyr (mannen har snaggat på sidorna och bakåtstruk­et på hjässan, för att täcka det kala). När jag passerar dem vid tvåtiden på lördagen har de hunnit träna ett pass på SATS och efter det varit förbi NK och köpt en ny rutig halsduk. De har handlat sitt initierade vin och något gott att äta till kvällen, kanske ett närodlat lamm, på Saluhallen. Nu ska de bara ta en cappuccino med en italiensk cannoli till, innan de tillbringa­r resten av dagen i den rymliga våningen med att röra i grytorna (med ett glas rött på den rostfria bänkskivan som sällskap). Framåt sjutiden kommer det hem ett trevligt par, som har bra jobb, kanske på en arkitektby­rå eller någon kulturinst­itution. Paret stannar inte längre än till klockan ett, och om de bälgar i sig av 250-kronorsfla­skorna som vore det starkbärs sägs det inget om det. Vännernas alkoholism är trots allt inte så allvarlig att det stör.

”När jag promenerar i Vasastan i Göteborg dras min blick obönhörlig­t till alla jämngamla som bara nästan är som jag.”

Lyssnar på:

Hannes med ”Stockholms­vy”. Om och om igen, går inte att sluta. Vilket gung.

Ser på:

”The patient” på Disney plus med Steve Carell. Vansinnigt spännande, roligt och gripande om psykologen som kidnappas av sin seriemörda­nde patient.

Gör:

Så lite med julen som möjligt.

SARA KADEFORS är författare av böcker och manus för film och tv – och krönikör i Två Dagar.

Jag vet inte varför jag letar desperat efter sådant som särskiljer mig från den välmående medelklass­en när det knappt är någon skillnad. För att sätta guldkant på tillvaron är väl ändå inget fel – om man också bryr sig om Ukraina och miljön? Tydligen. För jag koketterar med att jag inget vet om vin. Jag säger att jag är från Biskopsgår­den fast jag bara är född där. Jag fick faktiskt ett utbrott på den bälgande vännen. Jag vågar vägra cannolin. Små protester i det lilla som inte leder någonvart och inte gör mig mindre förutsägba­r alls, bara tvärtom.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden