Göteborgs-Posten

Firar sitt älskade Göteborg – med historisk show

Två år för sent ska Göteborg fira 400 år. Och först ut under jubileumså­ret är artisten Stefan Andersson som på Kajskjul 8 repriserar den unika och kritikerro­sade föreställn­ingen Made in China. – Den är min stora hyllning till staden Göteborg, säger han.

-

Stefan Andersson har mer eller mindre gett liv till ett unikt koncept, där han tillsamman­s med sin ensemble sömlöst rör sig mellan historiebe­rättande, välskriven musik och humor. Made in China är därför både en krogshow med trerätters­meny och en historiele­ktion om åren 1611 till 1745, om ostindiefa­raren Götheborg och om grundandet av staden Göteborg.

– Jag vill att folk ska känna att det aldrig tidigare varit så kul med historia. Jag har många tjocka böcker hemma om Göteborg och jag har läst allihop. Så det ligger mycket kärlek och research bakom detta, berättar Stefan.

– Något som gör mig extra glad är när gäster hör av sig och berättar att de genom mina föreställn­ingar blivit intressera­de av vår historia. Kanske har de börjat släktforsk­a eller läsa om Sverige och sin hembygd och hittat saker som överraskar och berör dem. Made in China spelades på Kajskjul 8 mellan 2014-2018. Inför nypremiäre­n den 13 januari har Stefan justerat en del i manus och material och lagt till några nya karaktärer.

– Upplägget var bra från början men nu blir det ännu mer fokus på firandet av Göteborg. Det kommer bli roligt och tvära kast mellan en tyst, lyssnande publik och gapskratt, lovar han.

Tidslinjen i Made in China är tydlig. Berättelse­n tar vid tio år innan stadens grundande och handlar sedan om både kampen mot danskarna och Svenska Ostindiska Companiets handelsres­or till Kina. Historiebe­rättandet tar form via de olika karaktärer­nas öden och äventyr, både genom skådespel, Stefans roll som en slags berättande ciceron och stämningsf­ulla sånger.

– Låtarna blir inte helt klara att presentera för lyssnarna om jag inte pratat om dem innan. Det ger publiken en chans att komma in i musiken och texterna på rätt sätt.

På Kajskjul 8 finns under denna show plats för 550 personer.

– Vi hade kunnat göra en ännu större produktion med änglar som flyger ned från taket, videoproje­ktioner och pyroteknik men då hade du tappat närheten. Och det här intima stärks av att det är en så fin lokal, ombonat men med gamla träbalkar, precis vid Göteborgs inlopp där de här historiern­a en gång var verklighet.

Stefan Andersson har med åren kommit att uppskatta sin hemstad väldigt mycket. Han säger att det är lätt att ta sin stad för given, att man inte tänker på de kanaler och de hus som vi har framför oss.

– Men på varenda byggnad i stan finns en skylt som beskriver hur huset blev till. Jag får någon slags vördnad för den här staden och de som byggde den, att de fick kämpa för detta, med murar och kanoner.

Skulle du säga att det finns någon koppling mellan hur de första göteborgar­na var och göteborgar­nas sätt att vara i dag?

– Ja, kanske. Kroglivet när sjömännen kom tillbaka från sina resor bäddade för en tuff jargong. Här fanns en massa råbarkade sjömän som varit med om både äventyr och sorger. Så jag tror på riktigt att det var en fantastisk grogrund för attityder som ”det ordnar sig” och att ”leva här och nu”. Samma positiva och bekymmersf­ria sinnelag tycker jag är förknippat med de flesta göteborgar­e idag, säger Stefan och avslutar:

– Jag tror till exempel aldrig att jag hört en göteborgar­e prata illa om sin stad. Vi håller den väldigt kär och nu ska Göteborg firas ordentligt. Att det sker under mina bästa år som artist känns hedrande.

 ?? Bild: Johan Westerlind ??
Bild: Johan Westerlind
 ?? Livebilder: Amanda Falkman ?? Med välskrivna låtar som för historiebe­rättandet framåt har Stefan Andersson och hans gäng fått ihop ett unikt koncept.
Livebilder: Amanda Falkman Med välskrivna låtar som för historiebe­rättandet framåt har Stefan Andersson och hans gäng fått ihop ett unikt koncept.
 ?? ?? Skådespela­rna Anders ”Pipistrell­o” Rönnefors och Gunnar Pedersen lockar till många skratt.
Skådespela­rna Anders ”Pipistrell­o” Rönnefors och Gunnar Pedersen lockar till många skratt.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden