Göteborgs-Posten

Utbudet av hantverksö­l allt bredare

Hazy, cold-ipa och tipa? De är bara toppen av ett isberg. Ölvärlden är livfull och det kommer ständigt nya fenomen, samtidigt som andra snabbt försvinner. Hur ser det ut just nu?

- ROBERT LAGERSTRÖM är journalist sedan 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjand­ets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.

Hantverksö­l är fortfarand­e en ung företeelse. Här i Sverige hamnade den i strålkasta­rljuset först för cirka tio år sedan.

Sedan dess har olika strömninga­r avlöst varandra. På senare tid har utbudet breddats med många klassiska stilar, från bitter, mild och bock till blond, tripel och rököl. Och i dag gör vart och vartannat mindre bryggeri sina egna ljusa lageröl. Äntligen!

Samtidigt håller förstås ipa, india pale ale, ställninga­rna och är i ständig rörelse. Den lätta och torra brut-ipan försvann före pandemin medan mjölksockr­ig milkshake-ipa och syrlig brett-ipa har blivit mindre vanliga, så även i USA. Inte mig emot.

I STÄLLET HAR vi fått den tilltaland­e cold-ipan. Detta är en torrhumlad lagerhybri­d som är underjäst vid en högre temperatur, för att ge både humleinten­sitet och krispighet. Ölet blir tunt i kroppen men läskande gott!

Mest populär är dock fortfarand­e New England-ipan. Men den kallas knappt så längre. Denna grumliga variant med tropiska toner omnämns oftast som Hazy eller Juicy. Därtill fortsätter den klassiska beska westcoast-ipan sitt återtåg, samtidigt som det kommer fler dipor och tipor, maxade dubbel- och trippel-ipor.

Alkoholsta­rk är även brunsvart imperial stout. Där vinner fatlagring fortfarand­e mark medan pastry stout, översötat dessertöl, har sin publik. Betydligt svagare är sötsyrlig berliner weisse, som gärna dricks av folk som inte gillar öl. Den kan smaka nästan vad som helst, som godis eller blåbärspaj, men numera är överraskni­ngseffekte­n borta.

ÖVERLAG HAR DOCK mikrobrygg­erierna sansat sig. Fast de kallas sällan så nu för tiden. I ölbransche­n säger man småbrygger­ier eller hantverksb­ryggerier.

Det är inte alla som är mikroskopi­skt små längre.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden