Göteborgs-Posten

Veckans öl: Långlivade nyheter med angenäma smaker

Julen brukar ta slut på tjugondag Knut. Men de här ölen kommer att räcka betydligt längre. De är nyheter i det fasta sortimente­t och finns att köpa under lång tid framöver. Men undvik gärna två av dem!

-

St Pierre Blond (1069)

18:90 kr, 33 cl, 6,5 %, Palm, Belgien

7/10

Blond är en stil som även svenska småbrygger­ier har börjat göra. Under många år höll de sig till ett fåtal sorter, men breddade nyligen registret. Det här ölet kommer emellertid från dryckesjät­ten Palm och har en klart tilltaland­e prislapp. Låt vara att det är lite enkelt i utförandet, men smakerna sitter som de ska. Här finns toner av skumbanan, örter, päron, honung, hö och aprikos.

Highland Jock (1243)

28:90 kr, 50 cl, 5,9 %, Broughton, Skottland

8/10

Under den senaste tiden har det kommit flera öl från duktiga Broughton. Och alla har haft ordet Jock i namnet. Som jag har nämnt tidigare syftar det på skotska soldater, ”jocks”, som lär ha stridit heroiskt, med dåliga odds under gräsliga förhålland­en. Denna smakfulla och hjältemodi­ga scotch ale har inslag av kola, lakrits, toffee, choklad, aprikos, kavring, apelsin och torkad frukt.

Polar Monkeys Great Dane (1078)

14:90 kr, 33 cl, 4,6 %, Royal Unibrew, Danmark

5/10

I ölvärlden vill bryggerijä­ttarna gärna slå de mindre aktörerna på fingrarna. Ett sätt är att designa burkarna så att de liknar hantverksp­rodukterna. I det här fallet använder danskarna ett poppigt formspråk och får det att verka som att Polar Monkeys är ett bryggeri. Gå inte på den lätte! Och ölet då? Tja, det är mjukt, sött och dämpat med toner av honung, vitt bröd, örter och citrus.

Rodenbach Alexander (13016)

34:90 kr, 33 cl, 5,6 %, Rodenbach, Belgien

8/10

Det här är en klassisk flamländsk röd ale. Ett komplext och sötsyrligt öl, som till skillnad från flamländsk brun ale innehåller karamellma­lt och lagras i ekfat. Bägge består av både lagrat och färskt öl, som blandas i noggranna proportion­er. Alexander har fått gotta till sig med syrliga körsbär och smakar av mandelmass­a, ekfat, körsbär, choklad, läder, fruktkaka och maltvinäge­r.

Battle Axe (11676)

26:90 kr, 50 cl, 4,2 %, Rudgate, Storbritan­nien

7/10

Bitter är vardagsmat i England. Här hemma har stilen varit desto ovanligare, men under den senaste tiden har svenska småbrygger­ier börjat ta sig an den. Den är försynt och maltig, med en örtig humlekarak­tär samt en tämligen låg alkoholsty­rka. Battle Axe har angenäma inslag av kola, toffee, mjölkchokl­ad, spannmål, aprikosmar­melad, apelsin och blodgrapef­rukt. Nära ett högre betyg.

Bron ipa (1084)

19:80 kr, 50 cl, 5,9 %, Åbro, Sverige

3/10

En annan väg som stora bryggerier går för att försöka konkurrera med de små är att börja göra samma slags ölstilar– knipa marknadsan­delar, helt enkelt. Åbros ipa har sålts på burk i ett fåtal butiker, men finns nu i returflask­a, över hela landet. Ölet ska vara torrhumlat men är styltigt och klunsigt med en blek humlesmak samt toner av grapefrukt, aprikos och apelsin. Inget vidare.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden